Hjerteforeningen lancerer ny forebyggelsespolitik

Nyhed
none

Ny forebyggelsespolitik fra Hjerteforeningen skal bekæmpe livsstilssygdomme og social ulighed i sundhed.

Hjerteforeningen vil bekæmpe livsstilssygdomme og udligne den sociale ulighed i sundhed. Målet skal realiseres med en ny forebyggelsespolitik, der angiver konkrete tiltag til at forebygge hjertesygdom og fremme lighed i sundhed.

Danskerne lever stadig kortere og har flere leveår med sygdom. Samtidigt rammer sygdommene skævt. Risikoen for at få en blodprop i hjertet er derved op til tre gange større hos personer med kort uddannelse end personer med lang uddannelse. Forskellen skyldes i høj grad ulighed indenfor forebyggelsesområdet.

Med rapporten ”Hjerteforeningens Forebyggelsespolitik 2014” opfordrer Hjerteforeningen derfor til handling. Forebyggelsespolitikken sætter fokus på 19 forebyggelsestiltag, som rammer bredt i befolkningen. Samtidig er der tale om forslag, der virker på hjertesygdom, og som samtidig forebygger social ulighed i sundhed.

Helbredstjek som en del af lægebesøget

Blandt Hjerteforeningens 19 forslag til at forebygge hjertekarsygdom og bekæmpe ulighed i sundhed er tilbud om blodtryksmåling og kolesterolmåling, når patienten alligevel er ved enten lægen eller på hospital. Samtidig skal der være regelmæssig behandlingskontrol af forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

Formålet er, at blodtryks- og kolesterolmålinger blandt alle, der af andre årsager kommer til lægen, vil føre til tidlig opsporing, en langt bedre og tidligere behandling. Det vil dermed i sidste ende kunne forebygge hjertekarsygdomme.

Ifølge Hjerteforeningen vil indsatserne samtidig kunne indgå som en del af regeringens forslag om helbredstjek til udsatte mænd. Ligesom der bør rettes en indsats mod personer, der ud over forhøjet blodtryk lider af overvægt, etableret eller begyndende diabetes og forhøjede fedtstoffer i blodet.

Læs mere om Hjerteforeningens forebyggelsespolitik her.

Fakta

Forebyggelsespolitikken prioriterer indsatser i forhold til:

  • Rygning og tobak
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol
  • Fysisk aktivitet
  • Kost
  • Stress
  • Forurening