Hold fast i de gode coronavaner – hver tiende dansker er i risikogruppen

Pressemeddelelse
Folk holder afstand i en park

568.000 danskere er i risiko for at blive alvorligt syg af COVID-19, viser Sundhedsstyrelsen første opgørelse over størrelsen på risikogruppen. Dem skal vi passe på ved at holde fast i at bekæmpe smittespredning.

En meget stor del af os er med rette ekstra påpasselige med at undgå at blive ramt af Coronavirussen. Siden pandemien ramte Danmark, har myndighederne gjort opmærksom på, at ældre, overvægtige og patienter med flere forskellige kroniske sygdomme er i risiko for at blive alvorligt syg, hvis de bliver smittet af COVID-19.

Nu har Sundhedsstyrelsen for første gang opgjort, hvor mange personer det drejer sig om. I alt tilhører cirka en million danskere de kategorier, som Sundhedsstyrelsen har defineret som risikogruppe. Heraf er næsten 600.000 i risiko for at blive alvorlig syg, mens yderligere omkring 400.000 danskere, som estimeres at ligge inden for risikogrupperne, er velbehandlede og derfor ikke umiddelbart i risiko for at blive alvorligt syge. Flere af disse vil formentlig alligevel være bekymrede, da de vil være i tvivl, om de er i risiko eller ej.

Det høje tal overrasker os ikke. Gennem hele forløbet har patient- og pårørendeforeningernes rådgivninger været lagt ned af medlemmer, der vil vide, hvordan de med deres specifikke diagnose skal forholde sig til den her virus. Vi hører også fra rigtigt mange, at de oplever en øget ensomhed, fordi de holder sig i isolation af frygt for at blive smittet, siger formand Klaus Lunding, Danske Patienter.
Klaus Lunding, Formand for Danske Patienter

For at komme hurtigst muligt tilbage til mere normale tilstande understreger han derfor vigtigheden af at holde fast i de gode vaner, som vi har lært under pandemien: Hold afstand, afsprit hænderne, bliv hjemme ved tegn på sygdom og følg i det hele taget myndighedernes anbefalinger.

Knap 600.000 er i direkte risiko for at blive alvorligt syge af Corona. Og dertil skal man huske at lægge alle deres nære pårørende, som for alt i verden heller ikke må blive smittet. Derfor skal vi alle sammen hjælpes ad med at være på den sikre side og vise hensyn. Blandt andet kan man gå på apoteket eller til sin patient- og pårørendeforening og hente det nye badge, som vi har været med til at udvikle i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Det skal minde om at holde afstand, siger Klaus Lunding.