Sundhedsvæsenet mangler viden om alternativ behandling

Nyhed
none

Manglende viden gør, at både læger og patienter ikke bringer alternative behandlingsformer på banen. Danske Patienter opfordrer sundhedsministeren til at oprette et videnscenter.

Når kræftpatienter og sundhedsprofessionelle taler sammen om behandling, kommer alternative behandlingsformer meget sjældent på banen. Derimod afventer både patient og læge, at den anden part åbner dialogen om emnet, viser et nyt studie fra REPHA, Videnscenter for Rehabilitering og Palliation under Region Syddanmark.

Studiet afslører en ærgerlig berøringsangst over for alternativ behandling, mener Danske Patienter.

Det er helt tydeligt, at lægerne ikke føler sig klædt på til at diskutere alternative behandlingsformer, og det påvirker selvfølgelig også patienternes lyst til at tage emnet op. Det er problematisk, fordi man som patient jo har brug for at kunne tale om alle aspekter af sin sygdom med sin læge – herunder alternative behandlingsformer. Også for at undgå, at man kommer til at bruge alternative midler, som kan være skadelige i sammenhæng med den konventionelle behandling, siger vicedirektør Annette Wandel, Danske Patienter.

Undervejs i det omtalte studie blev der udviklet en folder og en hjemmeside med fakta om alternativ behandling, men selv med de redskaber til rådighed undlod både patient og sundhedsprofessionel at komme ind på mulige alternative behandlingsformer.

Det understreger behovet for at få oprettet et videnscenter med de påkrævede ressourcer til at opsamle, udvikle og dele viden om alternative behandlingsformer.

Både læger og patienter giver udtryk for, at det kan være svært at hitte rede i, hvad der virker. Så der er et stort behov for mere viden på det her område. Et videnscenter vil sikre, at både læger og patienter kan få ordentlig vejledning om alle behandlingsformer, også dem der af lægevidenskaben lige nu bliver opfattet som alternative. Dermed kan vi undgå, at så mange ender med selv at eksperimentere og kun at have google til at søge råd, siger Annette Wandel.