Behandlingsråd skal rydde op i sundhedsvæsenet

Nyhed

Mere af det, der gavner patienterne – og væk med det overflødige. Det bør være essensen af et kommende behandlingsråd, mener Danske Patienter.

Den nye regering vil nedsætte et behandlingsråd – og det bakker Danske Patienter op om. Rådet kan være med til at sikre faglig prioritering og fokus på, hvad der gavner patienterne – og skære det væk, som ikke gavner.

Internationale undersøgelser viser, at kun hver 10. anbefaling i de kliniske retningslinjer inden for blandt andet hjerteområdet og andre specialer er baseret på højeste evidensniveau. Samtidig viser erfaringer fra Storbritannien og USA, at op mod 30 procent af alle behandlinger, tests og procedurer i sundhedsvæsenet ikke er til gavn eller ligefrem skadeligt for patienterne.

Et behandlingsråd vil være et oplagt sted at gennemgå nye men også eksisterende behandlinger, så der kan blive ryddet op – til gavn for patienterne, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Behandlingsrådet skal på baggrund af viden fra Danmark og udlandet komme med klare og velunderbyggede anbefalinger, som kan indarbejdes i kliniske retningslinjer, og dermed blive styrende for praksis i sundhedsvæsenet. Rådet bliver på den måde et centralt redskab til at hjælpe med at finde de bedste og mest økonomiske behandlinger i fremtiden.

Rådet bør også inddrage anbefalinger fra Vælg Klogt-initiativet, som Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter gennemfører. Vælg Klogt sigter mod at lægevidenskabelige selskaber og patientorganisationer sammen identificerer behandlinger eller procedurer, der gør mere skade end gavn på patienterne, så man på den måde bruger ressourcerne på de behandlinger, der rent faktisk gavner.

► Læs også: Slut med overflødig og skadelig behandling

Råd til behandlinger i fremtiden

Hvis et kommende behandlingsråd også får den vigtige opgave med at se på alle behandlinger i forhold til den nyeste evidens, kan man sikre, at der i fremtiden bliver råd til at behandle alle patienter – også inden for psykiatrien og de ældre medicinske patienter, som i dag er underprioriteret, mener Morten Freil.

Men det bør ikke være rådets opgave at pege på, hvilke patientgrupper, der er under- eller overprioriterede. Det skal være et fagligt råd, der sidestiller to behandlingsmetoder og vurderer, hvor effekten er størst, siger Morten Freil.

Det kan for eksempel være rådets opgave at vurdere ny – og ofte dyr – teknologi som robotkirurgi over for den traditionelle kirurgi og på den måde rådgive hospitalsledelser om, om det er investeringen værd i forhold til effekten for patienten.

Ifølge Danske Patienter bør rådet være bredt sammensat af forskellige kompetencer – herunder både brugere, organisationsfolk, faglige eksperter og økonomer. Rådet bør desuden have stor autonomi og selv kunne pege på områder, hvor man vurderer, at der er potentiale for faglig prioritering, så der kan skabes værdi for patienterne.

Slut med overflødig og skadelig behandling

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Danske Regioner bevilger nu 8,5 millioner kroner over tre år til gennemførelsen af et dansk projekt, der får navnet Vælg Klogt.

Bevillingen er givet til et initiativ, som Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) i fællesskab har udarbejdet.

Læs mere her.

Et behandlingsråd skal tænke klogt

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Et nationalt behandlingsråd åbner op for, at vi kan få etableret en institution i Danmark, der arbejder bredere med vurderingen af effekten af de behandlinger, der tilbydes danske patienter.

Det skriver Morten Freil, direktør i Danske Patienter, og Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber, i et fælles indlæg.

Læs indlægget her.