Danmark har brug for et videnscenter for alternativ behandling

Nyhed
none

Patienter har brug for lødig information om alternativ behandling, ellers kan det potentielt være farligt for patientsikkerheden. Derfor er der brug for et videnscenter, hvor både patienter og læger kan få information om alternativ behandling.

Patienter skal i dag selv navigere i en jungle af tilbud om alternativ behandling, der ofte er koblet til tvivlsomme kilder om effekter og bivirkninger. Det kan være trussel mod patientsikkerheden. I Danmark har vi ikke et samlet sted, hvor patienter kan få troværdig information om alternativ behandling.

Vi hører fra flere patientforeninger, at patienterne har svært, at få en god dialog med deres læge om alternativ behandling, fordi der mangler viden på området. Derfor overlades mange patienter med usikkerhed om, hvad der er godt og skidt, når det kommer til alternativ behandling. Læger og patienter har derfor brug for en fælles indgang, hvor de kan få lødig information om alternativ behandling, udtaler vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter.

Gigtforeningen er et af de steder, hvor de oplever problemet. Det giver et øget pres på rådgivningen hos patientforeningerne, når over 50 procent af gigtpatienterne anvender alternativ behandling.

Vores medlemmer er overladt til et ’sort marked’ – og de er desperate efter lødig information. Desværre kan vi ofte ikke hjælpe dem, når de kontakter vores rådgivning med spørgsmål om alternativ behandling, udtaler direktør Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen.

► Læs også: Patientforeninger har vigtig rolle i alternativ behandling

Norge har knækket koden

Danmark havde vi faktisk et videnscenter for alternativ behandling (ViFAB), men det blev lukket på grund af besparelser i 2013. Sidenhen blev ViFAB videreført som SRAB.dk. En hjemmeside, hvor patienter og pårørende kunne få information om alternativ behandling. Den blev dog lukket den 16. september 2019 – i stedet har Styrelsen for Patientsikkerhed oprette en side med basal information om alternativ behandling.

I Norge har man derimod prioriteret at få etableret et videnscenter for alternativ behandling. Videnscentret NAFKAM samler viden om alternativ behandling og styrker patientsikkerheden.

Vi omsætter kompliceret forskning til dagligsprog, som patienter kan forstå. På vores hjemmeside kan patienter få objektiv information om alternativ behandling. Informationen hjælper patienterne til selv at vurdere, om behandlingen er sikker og potentielt har en negativ indflydelse på deres medicinske behandling, udtaler informationschef Ola Lillenes fra NAFKAM

Centret fungeret også som rådgiver til myndigheder, og de overvåget markedet for trusler mod patientsikkerheden.

Flere anvender alternativ behandling

Siden 2005 er antallet af patienter, der har anvendt alternativ behandling, steget fra 44,4 procent i 2005 til 54,8 procent i 2017. Grundene til, at så mange patienter anvender alternativ behandling, er, at de oplever, at det kan forebygge sygdommens udvikling, mildne symptomer og øge deres gennerelle velvære, det viser en undersøgelse fra SDU. Samtidig giver det patienterne en følelsen af selv at kunne handle aktivt i behandlingen.

Rigtig mange patienter bruger og oplever gavn af alternativ behandling, men efterspørger rådgivning og grundlag for en bedre dialog med deres læge, så det bliver mere sikkert at navigere i de mange tilbud og undgå negative bieffekter. Politikerne skal derfor sikre, at der bliver etableret et videnscenter, udtaler Annette Wandel.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Alternativ behandling

Alternativ behandling dækker behandlingsmuligheder, som ikke er en del af det offentlige sundhedssystem i Danmark. Det kan for eksempel være:

  • Akupunktur
  • Zoneterapi
  • Massage eller andre manipulative terapier
  • Healing
  • Kranio-sakral terapi
  • Ernæringsterapi
  • Clairvoyance
  • Kinesiologi
  • Biologiske kosttilskud

Anvendelse af cannabis

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Flere patienter med diagnoser som kræft, sclerose, gigt, epilepsi og Crohns oplever, at et begrænset indtag af cannabisprodukter kan lindre deres symptomer og forbedre deres livskvalitet.

Danske Patienter mener derfor, at udvalgte patienter skal have mulighed for at anvende forskellige cannabisprodukter til medicinsk brug under kontrollerede forhold

Læs mere her.