Dét betyder sundhedsreformen for patienterne

Pressemeddelelse

Reformen kan sikre bedre sammenhæng for patienterne, når forløb planlægges i fællesskab mellem sundhedsvæsenets aktører. Økonomiske incitamenter og mangel på kompetencer kan dog resultere i problemer.

Et spændende udspil. Det mener Danske Patienter, der dog stadig mangler at læse sig ind på detaljerne i regeringens netop offentliggjorte sundhedsreform.

Det er et omfangsrigt udspil, som vi gerne vil diskutere med både regering og medlemsforeninger, så derfor er vores udmelding i dag foreløbig, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Organisationen håber, at sundhedsreformen vil betyde større sammenhæng i patienternes forløb. Den eksisterende opbygning af sundhedsvæsenet gør, at patienterne bliver tabt i det dårlige samarbejde mellem regioner, kommuner og forskellige specialer – og derfor er den nye struktur interessant.

Fælles ledelse og fælles finansiering i sundhedsfællesskaber, hvor kommuner, hospitaler, almen praksis og psykiatrien arbejder sammen uden at være i konkurrence med hinanden, kan skabe nogle langt bedre forløb for patienterne, siger Morten Freil, men understreger, at det er vigtigt at holde fokus på sundhedsvæsenets udfordringer og ikke fortabe sig i strukturdiskussioner om ”for eller imod” regionerne.

► Oversigt: De fem bedste tiltag og fem største bekymringer – set fra patienter og pårørendes perspektiv

Fokus på nærhed

En større satsning på at klare dele af behandlingen mere lokalt kan dog få positiv betydning for patienterne, hvis de rette kompetencer og den rette bemanding er til stede i de såkaldte sundhedsfællesskaber.

Det er en forudsætning for god behandling, at den rette viden, den rette bemanding og de rette tilbud er til stede, når man flytter opgaver væk fra hospitalerne og ud i kommuner og nye fællesskaber, siger Morten Freil og fortsætter: Patienterne er ikke interesserede i at komme på hospitalet mere end højst nødvendigt, så kan man opbygge den rette kapacitet, er det er rigtig godt, at man flytter mere behandling ud lokalt – tættere på hjemmet og hverdagen. Det vil især gavne patienter med kronisk sygdom, der har mange kontroller og besøg i sundhedsvæsenet.

Danske Patienter vurderer dog, at det vil tage tid at opbygge den rette kapacitet i det nære sundhedsvæsen, da der blandt andet er mangel på alment praktiserende læger.

Hvis man skubber for hårdt på og lægger for mange opgaver ud til det nære sundhedsvæsen, inden det er klart, så risikerer man, at patienterne får en dårlig behandling med store konsekvenser for deres helbred og livskvalitet til følge, siger Morten Freil.

Økonomisk styring kan skade kvaliteten

Med reformen har man fået en unik mulighed for at styre efter og måle sundhedsvæsenet på nye parametre – at belønne aktørerne for at gøre det rigtige for patienten i stedet for at gøre mest muligt, hurtigst muligt og på en forudbestemt måde. Desværre lægger reformudspillet op til, at sundhedsvæsenets indsats stadig bindes op på økonomiske incitamenter, og det bekymrer.

Sundhedsvæsenet bliver for eksempel belønnet for at sende patienterne fra hospitalerne videre til behandling i kommunale sundhedshuse og almen praksis. Når man bliver belønnet for sådan en manøvre, så ved vi af erfaring, at man også sender de patienter videre, som burde være blevet på hospitalet, siger Morten Freil og fortsætter: Man bør i højere grad styre efter, hvor godt patienterne har det, og hvor gode deres forløb er, i stedet for, hvor mange man kan flytte, og hvor hurtigt man kan gøre det.

Behov for politisk ledelse

Med den nye organisering af sundhedsvæsenet lægger man op til en mere professionel styring. Det vil sige større ansvar til fagfolk – mindre til de folkevalgte politikere – for planlægningen af sundhedsvæsenets indsatser. Det skal være med til at styrke den faglige kvalitet af patienternes behandling, men efterlader også en bekymring.

Det er vigtigt, at politikerne bærer ansvaret for udviklingen af vores sundhedsvæsen, så det ikke alene styres af professionelle – herunder økonomiske – interesser. For sundhed er ikke altid en god forretning. Et godt eksempel er de lægehelikoptere, vi har. De er ikke en god forretning – sådan helt økonomisk set – men de gør en forskel for patienter i dele af Danmark, der har en udfordring med lange afstande til akuthjælp, siger Morten Freil.

Danske Patienter ser frem til en kommende proces, hvor organisationen kan bidrage med patienter og pårørendes perspektiver i reformarbejdet – med særligt fokus på at tilrettelægge behandlingen i Danmark, så den skaber bedst muligt kvalitet for den enkelte patient.

Godt og skidt

De fem bedste ting og de fem største bekymringer i reformen:

Sundhedsreformen

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Regeringen har offentliggjort sit reformudspil online.

Se hele udspillet her.

Almen praksis' rolle

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Tilstrækkelig kapacitet, de rette kompetencer og sammenhæng er vigtigt for god behandling af patienter i almen praksis.

Det er politikernes ansvar at skabe de rette rammer for almen praksis, mener Danske Patienter.

Læs Danske Patienters indspil her.