Postnummeret dikterer kvaliteten i patienters behandling

Pressemeddelelse
none

Dem med gode postnumre får langt bedre behandling i sundhedsvæsenet end de, som bor i en kommune, der nedprioriterer sundhed. Nye anbefalinger skal hjælpe politikerne med at øge ligheden.

Nyrepatienter på Sjælland må vente dobbelt så lang tid på en nyre, som patienterne i Jylland. Og det er et rent lotteri for borgere med hjerneskade, om de bliver henvist til det specialiserede tilbud, de har brug for, hvis de bor i Region Midtjylland. Her er forskellen på, hvad kommunerne tilbyder, så stor, at borgere med hjerneskade ikke får den rette behandling, hvis de er uheldige at bo det forkerte sted.

I Region Hovedstaden er antallet af speciallæger per indbygger langt højere end i Region Nordjylland – selv om nordjyderne er dem med den største sygdomsbyrde. Og er du over 65 år og bor i Gribskov, så investerer kommunen blot 27.886 kroner i dig om året, hvor Københavns Kommune lægger hele 65.078 kroner per borger.

Vi kan ikke leve med, at geografi er afgørende for, om borgerne får en god behandling. Det er uetisk – og en rigtig dårlig deal for samfundsøkonomien. Økonomien bliver presset, når borgere ikke kommer ordentligt igennem deres behandlingsforløb, så de igen kan bidrage til samfundet, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

► Se Danske Patienters tema om ulighed her.

Anbefalinger til politikerne

Danske Patienter har gennem det seneste halve år arbejdet med at samle op på den eksisterende viden om ulighed i sundhed for at kunne præsentere en række nødvendige tiltag for politikerne på Christiansborg, i Danske Regioner og hos Kommunernes Landsforening.

Læs også

For at komme den geografiske ulighed til livs, anbefaler Danske Patienter, at man indfører faglige retningslinjer, der kan sikre, at kommunerne leverer en ensartet og høj kvalitet, så man ikke er tvunget til at flytte efter den gode behandling.

Danmark er ikke noget stort land, så det giver simpelthen ikke mening, at forskellene på, hvilken ydelser man kan få, afhænger af, hvor i landet man bor. Vi skal stille krav til kommunernes tilbud, så vi får god kvalitet hele vejen rundt. Og så skal vi selvfølgelig følge op på kommunerne, så vi sikrer os, at de lever op til kravene, siger Morten Freil.

► Find Danske Patienters anbefalinger til politikerne i fuld længde her.

Anbefalinger

none

Danske Patienter har udarbejdet en række anbefalinger til politikerne i stat, regioner og kommuner med formålet om at mindske ulighed i sundhed.

Find dem her.

Baggrundsrapport

baggrundsnotat_ulighed.png

Danske Patienter har samlet op på den eksisterende viden om ulighed i sundhed i Danmark. 

Rapporten stiller skarpt på, hvad ulighed i sundhed er, hvorfor der er ulighed, og hvad man kan gøre ved det.

Find rapporten her.