Når symptomer er svære at adskille

Hvis signalerne fra de forskellige sygdomme minder om hinanden, kan det være svært at skille dem ad. For multisyge er adskillesen dog afgørende for at kunne tilpasse behandlingen bedst muligt.

Fibromyalgi er en sygdom, hvor patienterne kan opleve smerter i alle muskler, led og væv. Den kan svær at adskille fra andre, da flere andre sygdomme kan give lignende smerter og symptomer.

Som fibromyalgiramt er det et stort problem at skille symptomer ad. For at kunne gøre det, kræver det, at man kender sin krop og sygdom godt, så man kan skelne, hvis der støder noget nyt til. På den ene side sender fibromyalgien mange forkerte signaler, men på den anden side er der også i nogle tilfælde tale om andre sygdomme, forklarer Sif Holst, der er sundhedspolitisk konsulent i Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Lægen spiller en afgørende rolle

Ud over at arbejde for at hjælpe fibromyalgiramte er Sif Holst også selv ramt af sygdommen – og hun ved om nogen, hvad det vil sige at skulle skille forskellige symptomer fra hinanden. Gennem årene har hun to gange været ramt af kræft i skjoldbruskkirtlen og har også den arvelige bindevævssygdom Ehlers-Danlos Syndrom, der blandt andet giver hypermobile led. For hende er der ingen tvivl om, at især forholdet til egen læge er essentielt.

Det er utroligt vigtigt, at man har et tillidsfuldt forhold til sin læge. Nogle fibromyalgiramte oplever desværre, at lægen mener, de er hysteriske. Det er et problem, for så kan man komme til at gå for længe med en ubehandlet sygdom. Omvendt må man som fibromyalgiramt også lære sin sygdom at kende, så man ikke går i panik ved symptomer, der i virkeligheden stammer fra fibromyalgien, siger Sif Holst.

Multisygdom er et udbredt problem

En stor del af de fibromyalgiramte oplever, at de må leve med en eller flere andre diagnoser. En udenlandsk undersøgelse konkluderer, at ni ud af ti 50-årige kvinder med fibromyalgi havde mere end én diagnose.

Undersøgelsen er knap 10 år gammel, men hos Fibromyalgi- & Smerteforeningen bekræfter man, at multisygdom også i dag er et udbredt problem blandt patienter med fibromyalgi. Og sygdommene spænder vidt. Nogle bliver ramt af psykiske sygdomme som angst og depression, andre får fysiske og funktionelle sygdomme som for eksempel slidgigt, knogleskørhed, diabetes og kronisk træthedssyndrom. 

Derfor er det utroligt vigtigt at blive undersøgt for andre sygdomme, så de eventuelt kan udelukkes. Samtidig har det stor betydning at vide, hvilken sygdom symptomerne kommer fra, så det er muligt at stille den rette diagnose og tilpasse behandlingen, så der bliver taget højde for samtlige sygdomme.

Om fibromyalgi

Fibromyalgi er en sygdom, der ofte medfører udbredte smerter og hurtig udtrætning som følge af forstyrrelser i centralnervesystemet.

Sygdommen kan ikke helbredes, men med støtte og behandling kan man leve et godt liv.

Omkring tre procent af danskerne lider af sygdommen.

Fibromyalgi kan ramme alle, selv om der er en overvægt af kvinder med diagnosen.

Læs mere om sygdommen på Fibromyalgi- & Smerteforeningens hjemmeside her.

For lidt fokus på patienters mentale sundhed

En rundspørge, som Danske Patienter gennemførte i juni 2018, viser, at over halvdelen af patienterne oplever, at der ikke er fokus på deres mentale sundhed i behandlingsforløb.