Ja tak til faglighed og åbenhed

Pressemeddelelse
none

Folketingets syv principper for prioritering af medicin slår fast, at faglighed skal styre til- og fravalg af medicin. Regionerne må derfor ikke sige nej til et præparat, hvis det gavner patienten.

Folketingets syv principper for prioritering af medicin slår fast, at fagligheden skal være styrende for til- og fravalg af medicin. Regionerne må derfor ikke sige nej til et præparat, hvis det rent faktisk gavner den enkelte patient – heller ikke, hvis det er dyrt. Danske Patienter er positive.

Ja eller nej? Folketinget slår med sine syv nye principper for prioritering af medicin fast, at man ikke må sige nej til medicin, der ud fra faglige vurderinger vil gavne den enkelte patient. Samtidigt understreger Folketinget, at der skal være fuld åbenhed omkring de prioriteringer, der muligvis vil ske i regi af regionerne.

Det er meget positivt, at Folketinget nu understreger, at økonomi ikke må styre, hvorvidt en patient kan få den medicin, der gavner patienten bedst muligt. Samtidigt er vi glade for, at man gør det helt klart, at en eventuel prioritering af medicin skal ske fuldstændigt åbent for offentligheden – og på baggrund af faglige vurderinger, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Udmøntning er altafgørende

De syv principper slår fast, at den faglige vurdering altid er vigtigere end økonomiske hensyn. Hvordan principperne bliver implementeret på hospitaler og de enkelte afdelinger er dog helt centralt.

Det er afgørende, hvordan de her principper bliver udmøntet i praksis. For eksempel beskriver principperne, at det skal være muligt for den enkelte læge at igangsætte behandling med præparater, der ikke er godkendt til standardbehandling, hvis lægen vurderer, at det vil gavne den enkelte patient. Her er det essentielt, at arbejdsgangen er ligetil, og at der ikke er en række administrative og budgetmæssige barrierer, der gør det svært for lægen hurtigt at sætte sådan en behandling i gang – for så er vi lige vidt, understreger Lars Engberg.
Overordnet set er Danske Patienter positive over for kriterierne – dog mener organisationen grundlæggende, at de økonomiske prioriteringsmodeller er en forkert vej at gå. Modellerne gør patienter til gidsler i et forhandlingsspil mellem regioner og industri.
Man bør se på konkurrencemyndighedernes muligheder for at gribe ind over for industrier, der udnytter deres patenter, man bør lave aftaler på tværs af EU-landene, og man bør se på, hvordan man ellers kan effektivisere og rationalisere i sundhedsvæsenet – for eksempel ved at fokusere på øget patientinddragelse og se på, hvordan man kan undgå medicinspild, siger Lars Engberg.
Emne

Mange har ikke råd til medicin: Nyt tilskudssystem på vej

none

Mange patienter går tomhændet fra apoteket, fordi de ikke har råd til deres medicin. Danske Patienter er glade for, at politikerne vil ændre tilskudssystem, så regningen bliver jævn over hele året.

Læs nyheden her.

Få overblik over medicin på LMST.dk

none

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du læse om bivirkninger, nye godkendelser af medicin og tjekke, om din medicinkombination er i orden.