Patienter skal ikke frygte mangel på medicin

Pressemeddelelse
none

Regionernes nye model vil ikke afskære patienter fra medicin, der rent faktisk virker – heller ikke, hvis den er dyr. Det er positivt.

Danske Regioner har netop fremlagt deres nye prioriteringsmodel for brug af medicin i sundhedsvæsenet. I modsætning til tidligere udmeldinger vil modellen ikke afskære patienter fra medicin, der rent faktisk virker – heller ikke, hvis den er dyr. Danske Patienter er tilfredse med udviklingen.

Danske Regioner har lyttet. Lyttet til Folketinget og til patientforeningerne. Den nye model for prioritering af medicin, som netop er godkendt, vil ikke afskære patienter for virksom medicin – hverken den dyre eller den billige.
Vi er lettede over, at man i regionernes nye model prioriterer faglighed og patienternes behov over økonomiske interesser. Det betyder, at selv hvis et lægemiddel ikke tages i brug som standardbehandling, så kan den enkelte læge stadig give det til sine patienter, hvis han eller hun vurderer, at den enkelte patient har gavn af det, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Lige adgang til medicin

Modellen lægger op til, at de faglige vurderinger, som skal vejlede lægerne i forhold til, hvordan de skal anvende de forskellige præparater, bliver grundigere beskrevet. Den lægger også op til en øget monitorering, så både regioner og offentlighed kan holde øje med forbruget af medicin med henblik på at sikre en høj og ensartet kvalitet i behandlingen landet over. Det er et fremskridt.

Vi er meget optagede af, at den medicin, der ikke bliver godkendt til standardbehandling, bruges på en ordentlig måde i praksis – det vil sige, hverken for meget eller for lidt. Samtidigt skal vi sikre, at der ikke er administrative eller økonomiske barrierer i systemet, der kan få den enkelte læge til at droppe at sætte en behandling i gang med et virksomt lægemiddel, der kan gavne den enkelte patient. I den forbindelse bekymrer det os, at det af modellen fremgår, at lægen skal have særlige faglige begrundelser, inden de tager et lægemiddel i brug. Det er en potentiel barriere, der ikke er i overensstemmelse med Folketingets for nyligt offentliggjorte principper for prioritering af medicin, siger Lars Engberg.

Detaljen bliver afgørende

Det er således vigtigt, hvordan modellen implementeres i praksis. De små detaljer kan blive afgørende. Desuden finder Danske Patienter det ærgerligt, at modellen kan forsinke ibrugtagning af nye præparater med en til to måneder.

Danske Patienter ser frem til det videre arbejde med modellen, og vi forventer en åben og grundig proces, hvor både vi og lægefaglige eksperter bliver inddraget i den konkrete udformning. Særligt i forhold til de faglige kriterier, der kommer til at ligge til grund for en vurdering af, hvorvidt et lægemiddel skal være standardbehandling eller ej, understreger Lars Engberg og fortsætter:
Vi finder det stadig grundlæggende forkert at lave en model, der blandt andet forsinker ibrugtagning af medicin, der kan gøre en forskel for patienterne, med en til to måneder. Der ér andre metoder at tage i brug, hvis man ønsker at presse medicinalindustrien, og det ærgrer os, at man ikke sætter disse i værk, inden man ruller en økonomisk prioriteringsmodel ud.
Danske Patienter vil deltage konstruktivt i det videre arbejde og holde øje med, at implementeringen af modellen sker i overensstemmelse med de syv principper, som Folketinget fremlagde i weekenden.

Mange har ikke råd til medicin: Nyt tilskudssystem på vej

none

Mange patienter går tomhændet fra apoteket, fordi de ikke har råd til deres medicin. Danske Patienter er glade for, at politikerne vil ændre tilskudssystem, så regningen bliver jævn over hele året.

Læs nyheden her.

Få overblik over medicin på LMST.dk

none

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du læse om bivirkninger, nye godkendelser af medicin og tjekke, om din medicinkombination er i orden.