Regional model er dybt bekymrende

Pressemeddelelse
none

Det er dybt bekymrende, at regionerne arbejder på at skabe deres egen model for økonomisk prioritering af medicin uden at inddrage andre aktører, mener Danske Patienter.

Regionerne arbejder på at skabe deres egen model for økonomisk prioritering af medicin uden at inddrage andre aktører. Det er dybt bekymrende, mener Danske Patienter. Vi har brug for en national model med bred opbakning fra både politikere, patienter og klinikere.

I december igangsatte regeringen og regionerne et stort analysearbejde for at få skabt et solidt fundament for udviklingen af en ny dansk model, der skal sikre, at sundhedsvæsenets midler bliver brugt på en fornuftig måde – til størst mulig gavn for patienterne.

Danske Patienter finder det derfor forhastet og useriøst, at regionerne nu melder ud, at de inden for tre uger vil komme med et forslag til deres egen regionale prioriteringsmodel uden at inddrage andre aktører. Og på Altinget.dk i dag gør formand Bent Hansen fra Danske Regioner det klart, at han ikke har tænkt sig at vente på Folketingets godkendelse:

Jeg hører ministeren sige, at det vil være en god ide, at vi kører videre med det. Så det skal ikke lægges frem for Folketinget, siger han.

Den udmelding undrer Danske Patienter.

Det undrer os, hvis det er sandt, hvad Bent Hansen siger – at sundhedsministeren ikke føler det nødvendigt at se nærmere på den model, som regionerne nu har tænkt sig at indføre helt selv uden at inddrage andre. Det passer i hvert fald ikke med ministerens udmelding i december, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

En ny model skal ikke hastes igennem

Danske Patienter er meget bekymrede for regionernes tilgang. Der er behov for en grundig proces, som inddrager alle relevante aktører i sundhedsvæsenet og tager afsæt i et solidt vidensgrundlag, så Danmark ikke ender med en regional model, der fratager patienter virksom behandling – og som ikke reelt imødekommer sundhedsvæsenets ressourceudfordringer.

Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber står sammen bag et forslag til en ny model for vurdering af nye behandlinger og medicin, der vil begrænse udgifterne i sundhedsvæsenet uden at gå på kompromis med de lægefaglige vurderinger og patienternes behov.

Det er en forkert vej at gå, hvis økonomiske gennemsnitsberegninger bliver grundlaget for beslutninger om behandlingsudbuddet i det danske sundhedsvæsen. Mulighederne for behandling skal baseres på faglige vurderinger og på patienternes præferencer, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Danske Patienter opfordrer de nationale politikere til at tage ansvar i sagen, da et flertal klart har afvist at skabe en model baseret på økonomisk prioritering, fordi en sådan risikerer at bryde med sundhedslovens grundlæggende princip om lige adgang til behandling.