Potentiale for at inddrage patienter i medicinvalg

Nyhed
none

Der er potentiale for, at man i højere grad inddrager patienter i valg af medicin – men de danske erfaringer mangler. Det viser ny analyse fra ViBIS.

Der er i Danmark generelt et potentiale for at forbedre patienternes indflydelse på, hvilken behandling de modtager. Sådan lyder den overordnede konklusion på en delanalyse, som Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet har bedt ViBIS om at lave.

Analysen konkluderer samtidig, at der mangler erfaringer med inddragelse af patienter specifikt i forhold til lægemiddelbehandling. Det til trods for, at der er en gryende interesse for emnet fra de sundhedsprofessionelles side.

Analysen samler et vidensgrundlag for, hvordan patientinddragelse kan tænkes ind i den overordnede håndtering af medicinområdet er et led i en større undersøgelse af brugen af sygehusmedicin, som blev sat i gang i forbindelse med debatten om de stigende medicinudgifter.

Vidensgrundlaget tager udgangspunkt i litteratursøgning – både nationalt og internationalt – og interviews med en række danske klinikere og eksperter, der har forholdt sig til emnet.

Potentiale for bedre medicinvalg

På baggrund af det vidensgrundlag perspektiverer analysen til, at der er potentiale for at forbedre brugen af medicin ved at inddrage patienter i medicinvalg. Forskning har nemlig vist, at patienter ofte foretrækker at tage mindre medicin – specielt hvis de tager flere forskellige slags – men ofte ikke selv tager initiativ til at tale med sundhedsprofessionelle om sådanne ønsker.

Andre undersøgelser peger på, at læger ofte har en anden opfattelse end patienter af, hvornår bivirkninger er alvorlige, og af hvad der er det vigtigste mål med behandlingen.

Desuden fejlvurderer lægerne ofte hvor meget og hvor detaljeret information patienter ønsker – også om negative forhold omkring deres behandling eller prognose. Dette understøtter antagelsen af, at mere eksplicitte dialoger om lægemidlers virkning, bivirkninger og patienters præferencer i forhold til disse, kan føre til, at flere patienter aktivt vælger behandling til eller fra på et reelt informeret grundlag.

Se hele ViBIS’ analyse her.