Evaluering: Uddannelse af yngre læger i patientinddragelse giver pote

Inddragelse
yngre læge kvinder patient

ViBIS og Yngre Læger har gennem flere år samarbejdet om at uddanne yngre læger til at systematisk inddrage patienter i egne behandlingsforløb. Og spørger man de yngre læger, lyder deres vurdering, at de er blevet bedre til at involvere og lytte til deres patienter.

Patienter skal være med til at forme og bestemme deres egne behandlingsforløb i samarbejde med de sundhedsprofessionelle, så forløbene passer til patienternes liv. Det mantra har ViBIS og Yngre Læger siden 2016 haft et samarbejde om at uddanne yngre læger i ved hjælp af metoden fælles beslutningstagning.

I en ny videnskabelig artikel bliver der stillet skarpt på, hvad udbyttet har været for de yngre læger, der har deltaget i ViBIS’ uddannelsesforløb ’Yngre Lægers Ambassadørkorps for Fælles Beslutningstagning fra 2016 til 2020. Evalueringen viser, at de yngre læger er tilfredse med deres læringsudbytte og føler sig bedre klædt på til at involvere patienterne.

Tilfredsheden skyldes, at ambassadørerne oplever en større bevidsthed om involvering af patienten i det kliniske møde, samt at deres interaktion med patienten er forbedret. De er blevet bedre i stand til at udfolde deres patienters perspektiv, da de har opnået en mere dybdegående viden om patientinvolvering i beslutningsprocesser, lyder det i evalueringen.

Fælles beslutningstagning bliver brugt i praksis

Evalueringen viser, at 79 procent af de læger, der har gennemgået uddannelsesforløbet, efterfølgende har brugt metoden i praksis. 85 procent af ambassadørerne har fortalt én eller flere kollegaer om fælles beslutningstagning.

Målet for vores uddannelse er, at ambassadørerne bruger deres nyerhvervede kompetencer i hverdagen med patienten og deler deres viden med kollegaer i sundhedsvæsenet. Alt sammen for at højne behandlingskvaliteten. Det er glædeligt, at det netop også er det, de yngre læger tager med hjem, siger Azadeh Grønbæk Afsar, projektleder i ViBIS.

I evalueringen lyder det, at der er behov for ændringer både politisk og organisatorisk, før fælles beslutningstagning bliver en integreret del af mødet mellem patienten og den sundhedsprofessionelle. Dertil er løbende undervisning og træning i fælles beslutningstagning afgørende for at metoden bliver forankret i praksis.

For at yngre læger og andre faggrupper kan lykkes med at implementere fælles beslutningstagning, kræver det rammer, der understøtter arbejdet, og at ledelsen på deres arbejdspladser har et vedvarende fokus på indsatsen, siger Azadeh Grønbæk Afsar, projektleder i ViBIS.

Siden uddannelsesforløbets begyndelse er det løbende blevet udviklet og tilpasset for at styrke de yngre læger i brugen af metoden. Blandt andet indgår simulationstræning med egen patient-case som en del af undervisningen, så fælles beslutningstagning bliver mere håndgribeligt, og at de yngre læger nemmere kan overføre deres tillærte viden til praksis. 

Det viser evalueringen
  • 79 procent har brugt fælles beslutningstagning i deres kliniske praksis med patienter
  • 73 procent er tilfredse med deres vidensudbytte
  • 85 procent har fortalt én eller flere kollegaer om fælles beslutningstagning
  • 66 procent er tilfredse med deres forbedring af kommunikationsevner
  • 67 procent har lavet præsentationer om fælles beslutningstagning til deres afdeling 

Om evalueringen

ViBIS samarbejder med Yngre Læger om at uddanne et ambassadørkorps af yngre læger i fælles beslutningstagning.

L
ægernes udbytte og implementering af kompetencer herfra er blevet evalueret på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse med 112 ambassadører samt interviews af 10 udvalgte ambassadører.

Læs evalueringen

Fælles beslutningstagning

Fælles beslutningstagning er en systematisk proces for samarbejdet mellem patient og sundhedsprofessionel. Gennem dialog skal de to parter finde frem til, hvilken behandling der er bedst for patienten. 

Læs mere om fælles beslutningstagning

Samarbejde med Yngre Læger

ViBIS har siden 2016 uddannet over 100 læger til ambassadører i fælles beslutningstagning. 

Ambassadørerne skal sprede viden om inddragelse og undervise deres kollegaer i fælles beslutningstagning. Det skal være med til at sætte patientinddragelse på dagsordenen i sundhedsvæsenet og gøre det nemmere at håndtere i praksis.

Læs mere om samarbejdet med Yngre Læger