Medicin i skolen

Sygdom skal også passes i skoletiden. Nogle børn skal tage medicin, nogle skal skifte sonder og stomiposer, mens andre skal måle blodsukker.

none

Det betyder meget for børnenes trivsel, at de kan passe deres behandling i skoletiden på en nem og diskret måde. Hvis de ikke har mulighed for at passe deres sygdom i skoletiden, går det ud over deres helbred, men også deres muligheder for at deltage i skolen på lige fod med de andre børn.

På den lange bane skal børn lære at mestre egen sygdom og behandling. På vejen dertil har de brug for støtte fra de voksne omkring dem. Det er vigtigt, at de voksne omkring barnet ved nok om barnets sygdom, så de er i stand til at støtte ham eller hende.

medicin_vaerktoej.jpg

Vil ikke føle sig anderledes

Børn med sygdom oplever, at de andre børn ser anderledes på dem, når de skal tage deres medicin og passe deres behandling. De oplever, at de andre børn er meget nysgerrige eller ser på dem med medlidende blikke.

Børnene vil gerne føle sig som normale børn og vil derfor gerne have mulighed for at tage deres medicin på en diskret måde. De ønsker ikke at skjule deres sygdom, men har behov for at være private om behandling og medicinering. Er rammerne i orden, er medicinering ikke et udtalt problem for børnene.

Når børnene ikke kan deltage på ture, motionsdage og i andre aktiviteter, gør det dem kede af det, og de føler sig uden for klassens fællesskab. Børnene har brug for hjælp til at være på forkant, hvis skolen for eksempel planlægger ture eller ændrer det normale skema.

Sådan griber du sagen an

  • Lav klare aftaler. Som lærer eller pædagog er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvilken støtte det sygdomsramte barn har brug for. I samarbejde med forældrene og barnet skal der laves klare og realistiske aftaler for, hvordan behandlingen skal foregå, og hvem der skal give medicinen hvornår. 
  • Vær ikke bekymret. Det er vigtigt med en grundig instruktion i, hvordan behandlingen skal passes i skoletiden. Men man skal ikke være overbekymret – når en læge har vurderet, at et barn og dets forældre selv kan administrere den medicinske behandling, så kan en lærer og en pædagog i udgangspunktet også. 
  • Spørg om hjælp. Skolens sundhedsplejerske kan i mange tilfælde være behjælpelig med informationer om behandlingen. Sørg for, at disse informationer er formidlet til andre relevante faglærere. 
Undervisningsmateriale til skoler

Skole for mig har lavet undervisningsmateriale og øvelser, som skoler kan bruge til at lære eleverne om livet med sygdom. Det kan øge trivslen i hele klassen. Se materialet her.

Sikker og diskret håndtering

medicin_skoletiden_pdf_forside.png
Sygdomsramte børn kan være nødt til at passe deres behandling i skoletiden.

Læs mere, om hvordan det kan klares på diskret vis, og hvordan du som pædagog kan støtte barnet i vores temapublikation.

Simon har sit eget toilet

none

Simon har en kronisk tarmsygdom, men det er ikke et problem for ham at komme nemt og diskret på toilettet i skoletiden. Han har nemlig fået sit helt eget toilet på lærerværelset, hvor der er alt det udstyr, han skal bruge.

Læs Simons historie her.