Multisygdom

Næsten 1,2 millioner danskere lider af to eller flere kroniske sygdomme - også kaldet multisygdom. Danske Patienter har udarbejdet et tema om emnet.

Antallet af danskere med multisygdom er stigende. En undersøgelse fra Sundhedsdatastyrelsen viser en stigning på 31 procent i antallet af mennesker, der har fået konstateret én af seks udvalgte kroniske sygdomme fra 2009 til 2017.

Samtidig ved vi, at fire ud af 10 danskere har to eller flere sygdomme (multisygdom), og 240.000 danskere har fire eller flere kroniske sygdomme (kompleks multisygdom).

Det gør multisygdom til en af de hastigst voksende udfordringer for sundhedsvæsnet i de kommende år.

Multisygdom kan have store konsekvenser, det kan blandt andet føre til dårligere livskvalitet, dårligt mentalt helbred og nedsat fysisk funktionsevne. 

Neden for kan du blive klogere på multisygdom, læse personlige historier og finde ud af, hvorfor brugerinddragelse er vigtigt for denne gruppe af patienter. 

opdateret februar 2019

none

Antallet af danskere med multisygdom er stigende. Fælles for mange af patienterne er, at de har komplekse forløb, og dét giver udfordringer – både for sundhedsvæsenet og for patienterne selv.

none

Multisyge har ofte kort eller ingen uddannelse. Uligheden handler dog ikke kun om, hvem sygdommene rammer – også konsekvenserne af multisygdom er større hos mennesker med færre ressourcer.

none

Patienter med flere sygdomme oplever vanskeligheder med deres behandling i sundhedsvæsenet. Der mangler koordination. Scleroseforeningen foreslår tovholdere til at koordinere behandlingen.

none

I hvidbogen om multisygdom stiller en lang række af sundhedsvæsenets centrale aktører skarpt på de udfordringer, patienter med multisygdom står over for i deres møde med systemet.

none

Det kan være svært at vide, hvordan man bedst behandler patienter med flere sygdomme. Der findes ingen retningslinjer for behandling på området.

none

Det er nødvendigt, at patienter inddrages. De kan nemlig bidrage med værdifuld viden om deres behandlingsforløb, der i sidste ende kan være med til at mindske den sociale ulighed i sundhed.

Foto - Hospitalsenhed Midt

Regionshospitalet i Silkeborg er Danmarks eneste klinik for multisygdom. Her giver man multisyge patienter én samlet plan for deres mange behandlinger. Danske Patienter har besøgt hospitalet.

none

Mange multisyge patienter har svært ved at navigere i sundhedsvæsenet. For at sikre bedre koordination og sammenhæng i patienternes forløb, bør patienter have ret til én samlet plan.

none

Hvis signalerne fra de forskellige sygdomme minder om hinanden, kan det være svært at skille dem ad. For multisyge er adskillesen dog afgørende for at kunne tilpasse behandlingen bedst muligt.

none

Ida skippede insulinen for at holde vægten nede. Imens steg blodsukkeret til højder, der gav syreforgiftninger og gjorde hende blind på det ene øje.