Koordineret behandling virker for multisyge patienter

Regionshospitalet i Silkeborg er Danmarks eneste klinik for multisygdom. Her giver man multisyge patienter én samlet plan for deres mange behandlinger. Danske Patienter har besøgt hospitalet.

Klokken er 10.02, og to store hospitalsdøre åbner sig. Bag dem gemmer sig en lang lys gang. En kvinde klædt i hvid kittel går alene rundt på gangen, der er pyntet med grønne planter. Et par timer tidligere er en ældre kvinde trådt ind gennem selv samme dør. Hun er den eneste patient i klinikken den dag.

På landets eneste klinik for multisygdom tager man sig god tid til hver enkelte patient. Faktisk tager man kun én patient ind om dagen. Forløbskoordinator, Malene Dybdahl Thuesen, der til daglig koordinerer de multisyge patienters forløb, forklarer:

Når patienterne kommer ind til os, skal de typisk vurderes af flere af sygehusets specialister. Det tager tid, til gengæld sørger vi for, at der bliver set på alle patientens sygdomme på én gang. Senere på dagen sætter de involverede speciallæger, farmaceuten, forløbskoordinatoren og fysio- og ergoterapeuterne sig sammen til en konference, hvor de lægger én samlet behandlingsplan for patienten, siger hun.

Den samlede behandlingsplan skal sikre de multisyge patienter en tværfaglig og fælles vurdering på tværs af sygdomme og specialer, så patienterne ikke kommer i klemme mellem forskellige lægespecialer og får modsatrettede råd fra forskellige behandlere.

Slut med at være ping-pong-bold

Allerede inden patienten kommer ind på klinikken, er forberedelserne gået i gang. Blandt andet bliver patientens lange sygehistorie grundigt gennemgået fra start til slut. På den måde sikrer man, at lægen kender hele patientens situation. Herefter planlægges et individuelt undersøgelsesprogram.

Og selv om undersøgelserne normalt har op til flere dages og i nogle tilfælde ugers ventetid, sørger man på klinikken for, at de kan foregå hurtigt og helst på én enkelt dag. På den måde undgår man, at patienterne i et væk skal frem og tilbage mellem hospitalets forskellige afdelinger.

Vi oplever, at det betyder meget for patienterne, at de dels ikke skal fortælle det hele forfra, når de kommer ind til os og dels ikke skal være en ping-pong-bold mellem de forskellige afdelinger, men bliver set helt på og får en fælles vurdering, siger Malene Dybdahl Thuesen.

Stort behov for koordinering

Behovet for koordination af behandling til alle patienternes lidelser er afgørende. Ofte har patienterne, der kommer på klinikken, komplekse forløb og typisk mellem fire til seks sygdomme på én gang.

Den ældre kvinde, der tidligere på dagen trådte ind på klinikken, bar rundt på en stor taske. Foruden tasken havde hun også en bærepose med i rollatoren. Ikke fordi hun skulle overnatte på klinikken, eller fordi hun havde handlet på vejen, men fordi hun skulle tage al sin medicin med.

Patienterne skal første dag, de kommer hos os, tømme medicinskabet og tage det med ind på klinikken. Det gælder stort som småt og altså også kosttilskud, der kan påvirke behandlingen. På den måde er vi sikre på, at vi kommer hele vejen rundt, siger Tina Skov, der også er forløbskoordinator for klinikkens multisyge patienter.

Formålet er, at medicingennemgangen og nye undersøgelser skal afdække, om patienten er over- eller underbehandlet og sikre den mindst mulige behandlingsbyrde for patienten. For på klinikken oplever de ofte, at mange får uhensigtsmæssig medicin.

Danmarks eneste klinik for multisygdom

I 2007 blev Regionshospitalet Silkeborg udnævnt til et udviklingshospital, der skal skabe hensigtsmæssige patientforløb på tværs af faggrænser og sektorer og samtidig udvikle fremtidens hospital.

Som led heri åbnede Klinik for Multisygdom og Polyfarmaci dørene i maj 2012.

Siden har multisyge patienter fået en tværfaglig og samlet behandlingsplan på klinikken.

Klinikken er etableret uden særlige tilskud fra stat og regioner, men blev kickstartet af en forskningspulje og drives nu af budgetmidler.