Medlemsforeninger

Danske Patienter har 24 medlemsorganisationer, der repræsenterer i alt 105 patientforeninger og pårørendeforeninger med til sammen 900.000 medlemmer.

Her er en alfabetisk oversigt over de patientforeninger og pårørendeforeninger, der er medlem af Danske Patienter.

Alzheimerforeningen

Alzheimerforeningen er en forening, der har til formål at sikre bedre vilkår for demente og deres pårørende. Foreningen rådgiver og informerer om demenssygdomme og støtter forskning på området. Alzheimerforeningens ønsker at vise politikerne, at mennesker demenssygdom lever under særlige vilkår, der kræver særlige tiltag.

Alzheimerforeningens hjemmeside

Amputationsforeningen

Foreningen arbejder for at skabe gode, aktive liv for mennesker, der har fået amputeret en kropsdel - for eksempel efter ulykke eller på grund af andre sygdomme. 

Amputationsforeningens hjemmeside

Astma-Allergi Danmark

Er en sundhedsfremmende organisation, der arbejder for at styrke forebyggelse og behandling af allergi og overfølsomhedssygdomme som høfeber, astma, eksem og fødevareallergi.

Astma-Allergi Danmark hjemmeside

Bedre Psykiatri

Bedre Psykiatri er en forening for pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Foreningen er ikke diagnosespecifik, men beskæftiger sig med psykiske udfordringer i bredt perspektiv. Bedre Psykiatri arbejder med de udfordringer som pårørende kan møde som en del af patienters liv og behandlingsforløb.

Bedre Psykiatris hjemmeside

Colitis-Crohn Foreningen

Har til formål at forsøge at bekæmpe colitis ulcerosa, Crohns sygdom og andre relaterede tarmsygdomme. Foreningen arbejder blandt andet for at støtte videnskabelig forskning, at søge at forbedre Colitis-Crohnramtes forhold, at udbrede kendskabet til sygdommene og derved skabe forståelse for Colitis-Crohnramtes vilkår, samt vilkårene for andre tarmrelaterede tarmsygdomramte.

Colitis-Crohn Foreningens hjemmeside

Diabetesforeningen

Er talerør for danskere med diabetes. Foreningen formidler viden om og til diabetikere. Foreningen varetager diabetikernes behandlingsmæssige og sociale interesser, støtter forskning og deltager i forebyggelsen af livsstilssygdomme.

Diabetesforeningens hjemmeside

Epilepsiforeningen

Varetager personer med epilepsi og deres pårørendes interesser og arbejder for, at personer med epilepsi får den bedst mulige behandling og ikke begrænses i hverdagen. Det sker gennem: Information, politisk arbejde, rådgivning, forskning, udgivelser, kurser, netværk, sociale aktiviteter og meget andet.

Epilepsiforeningens hjemmeside

Fibromyalgi- & Smerteforeningen

Er en patientforening, der kæmper for de fibromyalgiramtes sag. Foreningen ytrer sig i den offentlige debat i forhold til fibromyalgi, det rummelige arbejdsmarked, samt sociale og sundhedsmæssige spørgsmål.

Fibromyalgi- & Smerteforeningens hjemmeside

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Det overordnede formål er at give støtte, rådgivning og information til personer, der er ramt af en spiseforstyrrelse eller selvskade samt til pårørende og andre interesserede. Foreningen har medlemmer inden for alle kategorier af spiseforstyrrelser: Anoreksi, bulimi og overspisning. Hertil kommer selvskadere, pårørende, behandlere og andre, der gerne vil støtte foreningens arbejde.

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Gigtforeningen

Foreningens vigtigste opgave er at forbedre vilkårene for de mennesker i Danmark, der lever med en gigtsygdom. Gigt er en fælles betegnelse for cirka 200 muskel- og skeletsygdomme – fra leddegigt og en lang række sjældne bindevævssygdomme til den store folkesygdom, slidgigt.

Gigtforeningens hjemmeside

Hjerneskadeforeningen

Foreningen arbejder for at oplyse om livet, når man er ramt af en hjerneskade, og for at støtte hjerneskadepatienter og deres pårørende i hverdagen. 

Hjerneskadeforeningens hjemmeside

Hjerteforeningen

Er en af Danmarks største sygdomsbekæmpende organisationer. Foreningen arbejder først og fremmest med patientstøtte, forskning og forebyggelse - og har gennem en årrække varetaget hjertepatienternes sag.

Hjerteforeningens hjemmeside

Kræftens Bekæmpelse

Organisationens formål er at bekæmpe kræftsygdomme og deres følgevirkninger. Formålet opfyldes konkret gennem tre indsatsområder: Forskning - både med egne forskningsinstitutter og uddeling af forskningsmidler, forebyggelse og oplysning om sund levevis og støtte af kræftpatienter og deres pårørende blandt andet gennem Kræftlinjen og kræftrådgivninger over hele landet.
Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Lungeforeningen

Er en interesseorganisation, der arbejder aktivt for at forebygge og bekæmpe lungesygdomme. Lungeforeningen yder økonomisk støtte til lægevidenskabelig forskning i lungesygdomme, til lægers og sygeplejerskers efteruddannelse og informerer om lungesygdomme samt midlerne til deres opståen og behandling.

Lungeforeningens hjemmeside

Muskelsvindfonden

Er en forening, der arbejder for, at mennesker med muskelsvind og deres familier skal kunne leve et aktivt liv som en del af samfundet, og at samfundet på sin side værdsætter mangfoldigheden. Visionen er et samfund med plads til forskelle. Kernen i Muskelsvindfondens medlemsarbejde er at skabe rammer, der støtter og udvikler mennesker med muskelsvind samt deres pårørende til at skabe det bedst mulige liv efter eget valg. Foreningen arbejder desuden politisk, skubber til fordomme og påvirker holdninger ved at gøre mennesker med muskelsvind synlige som de mennesker, de er.

Muskelsvindfondens hjemmeside

Nyreforeningen

Nyreforeningen varetager interesserne for nyre- og urinvejssyge, pårørende og donorer. Foreningen tilbyder støtte og rådgivning, sociale oplevelser og netværk samt viden og værktøjer til at leve et godt liv med sygdom. Foreningen kæmper politisk for nyre- og urinvejssyges levevilkår og behandlingsmuligheder samt større fokus på forebyggelse og tidlig opsporing af nyresygdomme. Derudover støtter foreningen den danske forskning på nyreområdet.

Nyreforeningens hjemmeside

Osteoporoseforeningen

Osteoporoseforeningen arbejder for at forebygge brud som følge af knogleskørhed, således at flest mulige bevarer trivsel og førlighed livet igennem. Det gør foreningen blandt andet ved at udbrede kendskabet til sygdommen samt viden om forebyggelse og behandling. Foreningen tilbyder støtte og vejledning til personer med knogleskørhed, og yder også støtte til forskning i knogleskørhed.

Osteoporoseforeningens hjemmeside

Parkinsonforeningen

Er en patientforening, der varetager parkinsonramte og pårørendes interesser. Foreningen arbejder aktivt for at sikre de parkinsonramte og deres pårørende bedre livsvilkår. Dette sker ved at udbrede kendskabet og forståelsen for Parkinsons sygdom, tilbyde medlemmer kurser og rådgivning samt støtte forskning.

Parkinsonforeningens hjemmeside

Patientforeningen Fertilitet og Tab

Patientforeningen Fertilitet og Tab er målrettet de borgere, som skal i fertilitetsbehandling, som er i behandling, og som har afsluttet fertilitetsbehandling, med eller uden børn. Foreningen tilbyder blandt andet støtte, rådgivning og netværk.

Patientforeningen Fertilitet og Tab

PolioForeningen

PolioForeningen kæmper for at forbedre livsvilkårene for de 10.000 danskere, der lever med polio, og de omkring 5.000 danskere, der har post-polio. Det gør de blandt andet ved at yde specialiseret vejledning og støtte, så den enkelte poliopatient og pårørende kan få hverdagen til at fungere så godt som muligt.

PolioForeningens hjemmeside

Scleroseforeningen

Er en privat sygdomsbekæmpende forening, der som sit hovedformål har at støtte personer med sygdommen multipel sclerose og lette vilkårene for de mange danske familier, der har sygdommen inde på livet. Det gør Scleroseforeningen ved at yde konkret støtte til scleroseramte i form af for eksempel social- og psykolog-rådgivning, ved at støtte dansk scleroseforskning økonomisk og ved at informere om sclerose.

Scleroseforeningens hjemmeside

Sjældne Diagnoser

Er en sammenslutning af mere end 50 landsdækkende foreninger for patienter og pårørende, der lever med sjældne sygdomme og handicap. I Danmark lever 30.000-50.000 mennesker med en alvorlig, sjælden sygdom. Nogle af sygdommene er livstruende, og de fleste kan ikke behandles. Formålet med Sjældne Diagnosers arbejde er at forbedre vilkårene for mennesker med sjældne sygdomme og skabe rum for udveksling af erfaringer blandt disse grupper.

Sjældne Diagnosers hjemmeside

UlykkesPatientForeningen

Foreningen støtter og hjælper mennesker, der har været ude for en alvorlig ulykke eller invaliderende sygdom. UlykkesPatientForeningen bidrager på politisk niveau til at skabe bedre vilkår inden for sundheds- og handicapområdet ved at kæmpe for en række centrale problemstillinger. Det overordnede mål er, at mennesker med fysisk funktionsnedsættelse skal have samme muligheder for at leve et rigt og værdigt liv som andre.

UlykkesPatientForeningens hjemmeside

Øjenforeningen

Øjenforeningen formål er at forebygge og bekæmpe øjensygdomme og blindhed. Foreningen støtter blandt andet forskning på området og har samlet alle faglige organisationer på synsområdet, der er repræsenteret i foreningens forskellige organer. 

Øjenforeningens hjemmeside

Hvad er en patientforening?

En patientforening er en forening for patienter. Næsten alle patientforeninger er sygdomsspecifikke, som ofte fungerer som mødested for mennesker med samme sygdom, men foreningerne har ofte også til formål at varetage patienternes interesse i forhold til det politiske system samt at oplyse og bidrage til forskning inden for sygdommen.

Alle kan i princippet starte en (patient)forening, men der er en række formelle krav, man skal opfylde. For eksempel skal der laves vedtægter, vælges en ledelse, man skal definere medlemmer, der skal laves budget og regnskab og så skal der afholdes et officielt møde, hvor foreningen bliver stiftet.

Hvem blev medlem hvornår?

2007
Astma-Allergi Danmark, Lungeforeningen, Diabetesforeningen, Gigtforeningen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Nyreforeningen, Scleroseforeningen og Sjældne Diagnoser.

2008
Epilepsiforeningen, Fibromyalgi- & Smerteforeningen, Parkinsonforeningen og Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

2011
Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede (PTU). PTU er i dag delt i Polioforeningen og Ulykkespatientforeningen.

2012
Psoriasisforeningen (udtrådte januar 2019).
Bedre Psykiatri.

2016
Osteoporoseforeningen og Alzheimerforeningen.

2017
Hjerneskadeforeningen.

2018
Muskelsvindfonden.

2021
Øjenforeningen og Patientforeningen Fertilitet og Tab

2023
Amputationsforeningen