Trin 1: Find dit tilskud

Lær om de typer tilskud, du kan få, og brug Lægemiddelstyrelsens søgemaskine til at undersøge, om du kan få tilskud til din medicin.

Det første du skal gøre, hvis du er i tvivl, om du kan få tilskud til din medicin, er at lave noget hjemmearbejde. Du kan faktisk lære meget på internettet, hvor du for eksempel kan søge på dit middel via Lægemiddelstyrelsens søgemaskine og hermed finde ud af, om du er berettiget til at få tilskud og derfor har et egenbetalingsloft på 4190 kroner.

Når du søger på din medicin med Lægemiddelstyrelsens søgemaskine, kan du både indtaste navnet på lægemidlet, det virksomme stof og varenummet.

Når dit lægemiddel dukker op på listen, skal du holde øje med de tegn, der står ud for navnet på lægemidlet. Det kan være firkanter eller cirkler, og de symboliserer hver især de kategorier, din medicin kan høre under.

Generelt tilskud

Om "generelt tilskud"

Vær opmærksom på, at både almene og klausulerede tilskud hører under paraplyen "generelle tilskud", men når Lægemiddelstyrelsens søgemaskine skriver "generelt tilskud" hentyder det mere specifikt til det, man ellers kalder "alment tilskud". 

Hører din medicin under "generelt tilskud" i søgemaskinen, behøver du ikke en særlig bevilling for at få tilskuddet. Det vil blive beregnet automatisk, når du køber det på apoteket.

Dukker der en cirkel op ud fra dit lægemiddel, når du finder dit lægemiddel i søgemaskinen, behøver du derfor ikke foretage dig yderligere. 

Du kan springe over trin 2 og 3.

Klausuleret eller individuelt tilskud 

Hører din medicin under ”klausuleret tilskud” til enten receptpligtige eller håndkøbslægemidler, skyldes det, at Lægemiddelstyrelsen har vurderet, at midlet skal være tilskudsberettiget ved bestemte sygdomme eller befolkningsgrupper. I så fald vil du se enten en firkant ud for dit lægemiddel eller en cirkel med et kryds indeni. 

For at få klausuleret tilskud skal du en tur til lægen, som skal skrive ”tilskud” på din recept. Gå derfor videre til trin 2 i vores guide.

Hører din medicin hverken under generelt tilskud eller klausuleret tilskud, så gå alligevel videre til trin 2, for i særlige tilfælde kan lægen bestemme, at du skal have tilskud baseret på en individuel vurdering. 

Sociale tilskud

Tilskud der gives via kommunen (serviceloven, pensionsloven, lov om aktiv socialpolitik) frem for sundhedsvæsenet (sundhedsloven) kaldes sociale tilskud. Vær opmærksom på, at disse ikke registreres i det Centrale Tilskudsregister (CTR) ligesom de andre typer tilskud.

Sociale tilskud kan gives til mange forskellige typer borgere, herunder pensionister, diabetikere, hjemmeboende børn og voksne med handicap samt mennesker, der ikke selv har råd til medicinen. 

Sociale tilskud adskiller sig derfor fra de andre typer af tilskud ved, at der tages stilling til din individuelle økonomiske situation. Er du i tvivl om du kan få socialt tilskud, så kontakt din kommunes socialforvaltning. Find mere information på borger.dk

Beregn selv dit tilskud 

Lægemiddelstyrelsen har udviklet en søgemaskine, hvor du selv kan indtaste lægemiddel, virksomt stof eller varenummer og finde frem til pris og tilskud på lige netop din medicin.

Du kan også se din (vejledende) egenbetaling og søge efter prisudviklingen over tid. 

Find medicinpriser.dk her. 

Reglerne for medicinsk cannabis

Dukker der en stjerne op ud for det middel, du anvender, betyder det, at du kan få tilskud under forsøgsordningen for medicinsk cannabis. Derfor gælder der nogle andre regler og ordninger end for din øvrige medicin.

Læs mere om ordningen her.