Scleroseforeningen vil have tovholdere til multisyge

Patienter med flere sygdomme oplever vanskeligheder med deres behandling i sundhedsvæsenet. Der mangler koordination. Scleroseforeningen foreslår tovholdere til at koordinere behandlingen.

Patienter, der lever med flere kroniske sygdomme på samme tid, ender ofte som kastebolde i det danske sundhedssystem. Deres behandling kræver typisk kontakt til både hospital, almen praksis og kommune – og da der ikke er meget samarbejde på tværs af sektorer, bliver behandlingen af patienterne en svær proces.

Problematikken kommer blandt andet til udtryk hos patienter med sclerose, hvor mange kæmper med flere sygdomme på én gang. Og derfor har Scleroseforeningen et helt særligt fokus på emnet. De ønsker, at patienter med flere sygdomme får et bedre struktureret behandlingsforløb, og de mener, at en fagperson bør være tovholder for patientens aftaler og behandling.

Den ene medicin satte den anden ud af spil{C}{C}

En af de patienter, der er medlem af Scleroseforeningen har sclerose og er bipolar på samme tid. Og fordi lægerne på de to sygdomsområder ikke arbejdede sammen, gik der kuk i behandlingen.

Patienten fik af sin neurolog ordineret medicin til at holde sclerosen i skak, men denne medicin påvirkede den bipolare lidelse og gjorde patienten manisk.

Den manglende koordination mellem specialisterne fik derfor store konsekvenser for patienten, der fik en bedre sclerosebehandling, men alligevel endte med at blive mere syg.

Sclerosepatienter har blandt andet øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, Parkinsons og psykiske lidelser. Derfor tager de ofte flere forskellige slags medicin, og det er ikke altid uden risici, da den ene salgs medicin kan påvirke effekterne af den anden medicin. 

Den praktiserende læge som tovholder

Hvis behandlingen af multisyge patienter skal forbedres, skal der være et større samarbejde mellem de lægefaglige specialister og patientens praktiserende læge. Scleroseforeningen foreslår, at den praktiserende læge får rollen som den behandlingsansvarlige tovholder – altså, den person som har overblikket og sikrer, at patienten får en optimal og sammenhængende behandling.

I en undersøgelse foretaget af Scleroseforeningen, fremgår det, at patienterne netop ser et sammenhængende forløb og kontakten til den praktiserende læge som afgørende i behandlingen af deres sygdomme.

Det danske sundhedsvæsen er meget specialiseret. Det giver høj kvalitet på de enkelte områder, men konsekvenserne er, at afdelingerne bliver så specialiserede, at lægerne har svært ved at tage højde for forhold, der ikke har med deres speciale at gøre. Patientens praktiserende læge må derfor være tovholder for at sikre den sammenhæng i behandlingsforløbet, som er nødvendig for patienterne.

Læs mere om multisygdom i Scleroseforeningens medlemsblad her.

Rundspørge om helhedsorienteret behandling

Danske Patienter har gennemført en rundspørge blandt 2.336 patienter, hvor vi blandt andet har spurgt ind til sammenhæng, forløbsansvar og koordinering.

Find rundspørgen her.

Anbefalinger til bedre sammenhæng

Danske Patienter mener, at bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet er nødvendigt, hvis behandlingen af multisyge patienter skal forbedres. 

Læs indspillet her.