Inddragelse hjælper multisyge

Det er nødvendigt, at patienter inddrages. De kan nemlig bidrage med værdifuld viden om deres behandlingsforløb, der i sidste ende kan være med til at mindske den sociale ulighed i sundhed.

Hvad skal der til for at skabe bedre vilkår for mennesker med multisygdom? Det er svært at forstille sig en bedre måde at finde ud af det på end ved at spørge patienterne selv. Det gjorde Danske Patienter derfor i et nu afsluttet projekt, der så på, hvordan man kan skabe mere lighed i sundhed for multisyge patienter.

I projektet forsøgte man at få en mere nuanceret forståelse af udfordringerne som multisyg – set med patientens øjne. Man fik derfor multisyge patienter til at producere små film fra deres hverdag, og det har givet et unikt indblik i, hvordan samarbejdet med sundhedsvæsenet hænger sammen med den enkeltes hverdag.

Multisyge patienter har ofte nogle komplekse forløb med mange undersøgelser, kontroller og behandlinger. Det er derfor nødvendigt, at de forskellige indsatser også kommer til at hænge sammen med patientens hverdagsliv, hvis livet som multisyg skal kunne forenes med patientens øvrige liv, siger ph.d.-studerende Alexandra Jönsson fra Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.

Patientens hverdag må ikke blive overset

Resultaterne peger på, at det er afgørende, at sundhedsvæsenet i behandlingen af multisyge tager højde for hverdagens muligheder og udfordringer. Derfor er det afgørende, at de sundhedsprofessionelle lytter til patienterne og sørger for at inddrage deres behov og præferencer i behandlingsforløbet.

Det nytter for eksempel ikke noget bare at ”fylde på” med behandlinger til folk med mange sygdomme. Det kan være svært nok at holde diabetes under kontrol, men hvis man samtidig skal spise en særlig tarm-venlig diæt, lave øvelser for gigten og går i terapi for sin depression, ja så kan det altså godt begynde at blive lidt uoverskueligt, siger Alexandra Jönsson.

Selv om inddragelse kan være med til at skabe mere lighed for multisyge patienter, er det dog ikke uden udfordringer. Der er nemlig tale om en patientgruppe, der kan være udfordrende at inddrage sammenlignet med mindre komplekse patienter.

Inddragelse giver bedre behandling

Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet, ViBIS, arbejder derfor i samarbejde med Forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet videre på at finde ud af, hvordan sundhedsvæsenet i praksis kan blive bedre til at inddrage multisyge.

Inddragelse giver patienter frihed

Når patienterne inddrages i eget forløb og indgår i en aktiv dialog om deres muligheder for behandling, viser det sig, at langt størstedelen foretrækker at styre behandlingen selv derhjemme.

Det er et af resultaterne fra projektet Det Brugerinddragende Hospital af ViBIS. 

Formålet er, at inddragelsen skal give de multisyge patienter en bedre behandlingskvalitet, styrket mulighed for egenomsorg og større livskvalitet.

Sundhedsstyrelsens rapport ’Viden om organisatoriske og patientfokuserede indsatser ved multisygdom' peger ligeledes på potentialet ved at afprøve modeller for sammenhængende patientforløb i andre lande af i Danmark.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan modellerne for eksempel bestå af skræddersyede behandlinger til den enkelte, et koordineret team af behandlere omkring den enkelte patient eller patientuddannelse.

Rundspørge om helhedsorienteret behandling

Danske Patienter har gennemført en rundspørge blandt 2.336 patienter. Undersøgelsen viser blandt andet, at inddragelse er vigtigt for patienterne – og en stor andel oplever, at de ikke bliver inddraget tilstrækkeligt.

Find rundspørgen her.

Viden om organisatoriske og patientfokuserede indsatser ved multisygdom

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med initiativet Den nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020 og i satspuljeinitiativet ”Mere viden om multisygdom 2018-2019” udgivet en rapport, som er et litteraturstudie om virkningen af sundhedsfaglige indsatser til mennesker med multisygdom nationalt og internationalt. 

Find den her. 

Videoer om inddragelse

Hvad er brugerinddragelse? Og hvilke metoder findes der inden for brugerinddragelse?

Danske Patienter har samlet en række videoer, der giver indblik i metoder og patienters præferencer og behov.

Se alle videoerne her.