Sundhedsvæsenet skal være lige for alle

Nyhed
none

Patienter bør få samme adgang til behandling uanset uddannelse og sygdomsbyrde. Fem projekter har set på, hvordan den adgang kan sikres i det danske sundhedsvæsenet.

Der er ekstrem forskel på, hvor lang tid man kan forvente at leve afhængigt af ens sociale position – og forskellen er blevet større over de sidste 25 år. Faktisk lever den rigeste fjerdedel af de danske mænd op til 10 år længere end den fattigste. Og det viser, at der er en meget ulige adgang til behandling i det danske sundhedsvæsen.

Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen og Gigtforeningen har hver især arbejdet med konkrete projekter, der har set på forskellige metoder og tiltag, der kan skabe mere lighed i sundhed for sårbare patienter. Og det har bidraget med viden, der nu er blevet delt på en stor konference om øget lighed i sundhedsvæsenet, der fandt sted den 24. november på Syddansk Universitet.

Ulighed er en af de største udfordringer for sundhedsvæsenet. Derfor er erfaringerne fra projekterne utroligt vigtige, da de gør os klogere på både de udfordringer og de konkrete løsninger, der eksisterer, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Patientens vej gennem sundhedsvæsenet

I alt er der gennemført fem projekter. Fire af projekterne har afprøvet konkrete indsatser for at mindske uligheden og for at skabe mere indsigt i udfordringerne for den voksende gruppe af multisyge. I Danske Patienters projekt har man netop arbejdet med multisygdom, hvor man har fået multisyge patienter til at producere små film fra deres hverdag. Filmene giver et unikt indblik i, hvordan samarbejdet med sundhedsvæsenet hænger sammen med den enkeltes hverdag – set med patientens øjne. 

Oftest opstår problemerne i overgange mellem eksempelvist region og kommune. Et andet projekt har derfor set på muligheder for at støtte sårbare patienter, når de skal navigere i sundhedsvæsenet. Blandt andet fik patienterne tildelt en tovholder, og det hjalp dem med at skabe overblik over behandlingsforløbet.

Imens udviklede et tredje projekt ni sundhedspædagogiske værktøjer, der skal støtte de sundhedsprofessionelle i at skabe en god dialog med patienten. Redskaberne ruster de sundhedsprofessionelle til bedre at kunne møde patienterne der, hvor de er, hvilket kan være afgørende for udbyttet af patientundervisningen for mere sårbare deltagere.

Inddragelse sikrer mere lighed

På ulighedskonferencen den 24. november blev det også fremhævet, at inddragelse af patienternes viden og præferencer kan være et generelt svar på mere lige behandling. Det er nemlig med til at tilpasse behandlingen den enkelte, hvilket både skaber bedre kvalitet og større lighed.

Der er solid dokumentation for, at inddragelse af den enkeltes præferencer og behov styrker behandlingskvaliteten. Sundhedsvæsenet har derved en vigtig opgave i at sikre implementering af brugerinddragelse, der kan sikre, at det ikke alene er dem, som har ressourcer til at råbe højt, der bliver hørt og får indflydelse – og dermed styrker den lige adgang til kvalitet, siger Lars Engberg.
Emne

Fakta

De fem projekter er finansieret gennem en pulje på fem millioner, som den daværende Sundhedsminister Astrid Krag i oktober 2012 afsatte til at få ny viden og finde løsninger på uligheden i sundhed.

På ulighedskonferencen på Syddansk Universitet blev erfaringerne fra projekterne delt for at give et indblik i, hvilke udfordringer sårbare patienter står over for, og samtidig blev der præsenteret forslag til løsninger på udfordringerne.