Høje el-priser og strømsvigt skubber patienter ud over kanten

Pressemeddelelse
Sparegris

Patienter med kroniske sygdomme, der er afhængige af elektricitet til deres behandling, risikerer helbred og økonomisk nedtur på grund af rekordhøje el-priser og fare for strømafbrydelse.

Prisen på el stiger og stiger, og det samme gør risikoen for strømsvigt. Det mærker alle efterhånden, men patienter med kroniske og langvarige sygdomme er særligt udsatte. I flere tilfælde afhænger deres behandling af el som eksempelvis til iltapparater, dialyseapparater og diverse hjælpemidler.

En rundspørge blandt Danske Patienters medlemmer viser, at de i stigende grad får henvendelser fra patienter og pårørende, der frygter for deres helbred og økonomi som følge af energikrisen. Derfor har Danske Patienter sendt et brev til Danske Regioner og sundhedsmyndighederne for at understrege alvoren af situationen og behovet for løsninger her og nu.

Mange af de mest alvorligt syge patienter får behandling i eget hjem med elektriske apparater. Risikoen for, at strømmen med kort varsel kan blive afbrudt i op til to timer, som Energistyrelsen har annonceret, indebærer en reel fare for liv og helbred og giver derfor stor utryghed hos patienten, siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Patientsikkerheden står for skud

En strømafbrydelse kan betyde, at der inden for en frist på 15 minutter bliver reduceret væsentligt i strømtilførslen til det berørte område. Afbrydelser med så kort varsel vil have alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden, da eksempelvis nyrepatienter i dialysebehandling risikerer ikke at kunne nå at få deres blod retur eller modtage den dialyse, de har behov for.

Det er vigtigt, at den enkelte patient kan have tillid til, at livsvigtige maskiner ikke pludselig standser på grund af en strømafbrydelse. De er nødt til at have garanti for, at det kan fortsætte deres behandling, selv om vi har energikrise. Det kan måske indebære længere varsel på planlagte strømafbrydelser, at der kobles nødgeneratorer på udstyr i hjemmet, eller at de bliver knyttet til et kommunalt sundhedscenter eller et hospital i en periode, siger Morten Freil og understreger:
Det er afgørende, at der bliver taget en dialog med patienterne og sikret løsninger, som passer ind i den enkeltes hverdagsliv og får patienten til at føle sig tryg.  

Strømafbrydelser vil også ramme patienter med lungesygdom, der bruger iltapparater, og diabetespatienter, der afhængige af datadeling fra sensorbaserede glykosemålere, og patienter med epilepsi, der bruger alarmer til overvågning af epilepsianfald.

Patienter er ekstra presset på økonomien

Priserne på el er på himmelflugt. Det kan have store økonomiske og helbredsmæssige konsekvenser for de patienter, der er afhængig af el i forbindelse med deres behandling, fordi de i forvejen er udsatte på grund af de stigende priser på fødevarer, gas og olie.

Vi frygter, at nogle patienter - for at få råd til hverdagen - sparer for meget på strømmen og for eksempel slukker for køleskabet, hvor deres medicin skal opbevares, eller undlader at bruge deres el-drevne hjælpemidler. Det vil have store negative konsekvenser for patienternes helbred og livskvalitet, siger Morten Freil.

Lungepatienter har eksempelvis store udgifter til el i forbindelse med brug af iltapparater, de i høj grad hæfter for selv, når de får behandling i hjemmet frem for på hospitalet. De stigende elpriser kan derfor tvinge patienter til at fravælge hjemmebehandling, som ellers sikrer dem større frihed og giver hospitalerne mulighed for at prioritere de patienter, der kræver særlig støtte. 

Energipriserne rammer også gigtpatienterne, som på grund af en begrænset økonomi, må fravælge at gå til fysioterapi, hvilket kan medføre svækket mobilitet og kraftige smerter. Patienter med tarmsygdomme er dagligt afhængige af en række el-drevne hjælpemidler, der afhjælper hygiejne, sår og fald, men som bringer dem i en økonomisk sårbar situation.

Det kan ende med at blive en stor belastning for sundhedsvæsenet, hvis patienterne kommer til skade eller bliver så dårlige, at de må indlægges. På længere sigt kan det påvirke samfundsøkonomien negativt, fordi et lavere funktionsniveau kan gøre det svært for den enkelte at varetage et arbejde, siger Morten Freil.

Danske Patienter opfordrer regionerne og myndighederne til at komme med løsninger, der kan sikre patientsikkerheden og giver patienterne kompensation for deres øgede energiudgifter.

De mennesker, vi taler om, er jo kendt af deres kommune og typisk også af regionen, så de er til identificere, og problemerne kunne afhjælpes ved at give et ekstra tillæg, så energikrisen ikke også bliver en sundhedskrise for den enkelte og for samfundet, siger Morten Freil. 

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42

Brev til regioner og sundhedsmyndigheder

Danske Patienter har sendt et brev til Danske regioner, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed.

I brevet bliver medlemsforeningernes problemstillinger i forbindelse med den nuværende el-situation skitseret.

Danske Patienter opfordrer til, at der findes løsninger, der sikrer patientsikkerheden, og at patienter bliver kompenseret for øgede energiudgifter.

Læs hele brevet