Vigtigt med kompetenceudvikling for at sikre inddragelse af multisyge

Høringssvar
sammenhæng puslespil

Danske Patienter mener, at det er afgørende at sikre de nødvendige kompetencer hos sundhedspersonalet, hvis multisyge skal inddrages systematisk. Tydelig ansvarsfordeling er vigtigt, hvis kommuner, almen praksis og sygehuse skal samarbejde.

Systematisk inddragelse af multisyge og deres pårørende skal være en naturlig og prioriteret del af alle patientforløb. Sådan lyder det blandt andet i Sundhedsstyrelsens forslag til anbefalinger for organisering af forløb for mennesker med multisygdomme.

Danske Patienter er positive og bakker op om de centrale  principper i anbefalingerne, men det er afgørende, at placere ansvaret for, hvem der skal sikre, at inddragelsen sker i praksis: 

Det kunne med fordel stå tydeligere, hvem der har ansvaret for at sikre, at det sker, fordi det er en forudsætning for, at inddragelse overhovedet kan finde sted. I den forbindelse ser vi gerne, at det at sikre kompetencerne til inddragelse fremgår under afsnittene om henholdsvis almen praksis, sygehuses og kommunens opgaver og ansvar, skriver Danske Patienter i høringssvaret til anbefalingerne.

Tydelige ansvarsfordeling mellem sektorer

Danske Patienter mener samtidig, at det er nødvendigt med en mere klar ansvarsfordeling mellem de enkelte sektorer, hvis ikke patienten med multisygdom skal opleve at blive kastebold i systemet. Det gælder eksempelvis dem, som har forløb på tværs af almen praksis og sygehuse eller patienter med både somatisk og psykisk sygdom. 

Derudover bør de barrierer, der spænder ben for sammenhængende forløb på tværs af sektorerne  fremgå tydeligere særligt fælles finansiering og ledelse i lovgivningen.  

Tværgående samarbejde skal understøttes af politisk niveau og ledelsesniveau for at lykkes. De lovgivningsmæssige barrierer, der er for at kunne samdrifte tilbud mellem sektorer, er væsentlige at have for øje, når det gælder mennesker med multisygdom, fordi de netop ofte har forløb, der går på tværs af sektorer.

Læs hele høringssvaret.

Emne