Nye anbefalinger kan hjælpe patienter med multisygdom

Høringssvar
none

Mange danskere med multisygdom får flere former for medicin ad gangen – med risiko for bivirkninger og nedsat livskvalitet til følge. Nye anbefalinger til polyfarmaci fra Sundhedsstyrelsen vil gøre en positiv forskel, vurderer Danske Patienter.

Et stigende antal danskere lever med flere kroniske sygdomme, der kræver forskellige former for medicin samtidigt.

Det kan være en stor udfordring for både fagpersonale og patienter at finde behandlinger, der skaber god livskvalitet, og derfor har Sundhedsstyrelsen sammen med en arbejdsgruppe, hvori Danske Patienter har en plads, udformet 10 nye anbefalinger til, hvordan man bedst muligt håndterer og forebygger uhensigtsmæssig medicinering af patienter med flere forskellige sygdomme.

Danske Patienter er samlet set glade for anbefalingerne, som kan være med til at skabe bedre behandling for patienter, der lever med flere forskellige sygdomme på en gang, og som derfor skal have forskellige medicinske behandlinger samtidig.

Alle patienter er forskellige

Især anbefalingen der understreger, at patienters medicinering skal vurderes individuelt ved at tage hensyn til den enkelte patients behov og præferencer, er vigtig, fordi alle patienter er forskellige – og det, der giver mening for en person, giver ikke nødvendigvis mening for en anden.

Det er vigtigt at lytte til den enkelte patiens ønsker, og derfor bakker Danske Patienter op om, at man sammen med anbefalingerne også vil skabe materiale og nye it-baserede værktøjer til fælles beslutningstagning, som patient og læge kan bruge i dialog om medicin. Det kan være med til at forebygge uhensigtsmæssig brug af flere former for medicin samtidigt.

Læs høringssvaret her.