Multisygdom skaber store udfordringer

Antallet af danskere med multisygdom er stigende. Fælles for mange af patienterne er, at de har komplekse forløb, og dét giver udfordringer – både for sundhedsvæsenet og for patienterne selv.

Fire ud af 10 danskere er ramt af mindst to kroniske sygdomme. 240.000 danskere er komplekst multisyge med mindst fire kroniske sygdomme. Antallet stiger, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, der undersøger den danske befolknings sundhed. 

Fejlmedicinering, dårlig livskvalitet, nedsat evne til at udføre hverdagens gøremål og øget risiko for at blive indlagt er et lille udpluk af de konsekvenser, som flere af de multisyge patienter oplever. Samtidig rammer multisygdom skævt, og det er oftere mennesker med kort eller ingen uddannelse, der lider af flere sygdomme på én gang.

Sundhedsvæsenets kastebolde

Multisyge patienter indgår typisk i flere forebyggelses-, behandlings- og rehabiliteringsforløb – og det stiller store krav til den enkelte patient. Blandt andet oplever en stor del af patienterne, at de har ekstremt svært ved at navigere i sundhedsvæsenet. 

Hvad er multisygdom?

Multisygdom betegner patienter, der lider af mindst to kroniske sygdomme.

1,2 millioner danskere er multisyge – svarende til hver fjerde over 16 år.

Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2017 er risikoen for multisygdom stigende med alderen.

Tendensen gør sig gældende blandt både mænd og kvinder.

Multisygdom udfordrer dog ikke kun den enkelte patient, også sundhedsvæsenet er udfordret. For sundhedsvæsenet ligger barriererne i at håndtere multisyge patienter især i den måde, som sundhedsvæsenet er indrettet på.

Her eksisterer der nemlig afgrænsede specialeområder. Det er med til at sikre, at det er muligt at levere behandling af høj kvalitet, men der mangler kommunikation på tværs for at sikre bedre sammenhæng for patienterne.

Det gør sig især gældende for den voksende gruppe af multisyge patienter, hvor mange har komplekse forløb, der ikke kun går på tværs af specialegrænser, men også på tværs af sektorer. Derudover giver sundhedsvæsenets indretning kun de sundhedsprofessionelle overblik over en mindre del af patientens forløb, og det gør det svært for dem at sikre sammenhæng på tværs.

Behov for sammenhæng i behandlingen

I behandlingen af multisyge patienter er der behov for, at de forskellige indsatser spiller sammen. Derfor er man i sundhedsvæsenet fremadrettet nødt til at blive bedre til at koordinere og skabe overblik for patienterne.

Det er vigtigt, at multisyge patienter inddrages i eget forløb, da de er særligt sårbare. Studier viser, at inddragelse rent faktisk hjælper denne gruppe af patienter. Læs mere i dette projekt. 

Forskning overser multisyge

Der bør være mere fokus på multisygdom i forskningen, for multisyge får oftest set på deres sygdomme én ad gangen. Det tager ikke højde for det hele sygdomsbillede.

Læs mere her. 

Undersøgelser samlet på én dag

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en rapport om organiseringen af indsatser til mennesker med multisygdom.

Den viser, at sammedags-undersøgelser er særligt givtige for patienter, der bor langt væk fra sygehuset, samt for erhvervsaktive. Desuden konkluderes det, at organiseringen af dem afhænger meget af lokale forhold på sygehuset. 

Læs rapporten her.