Forskning overser multisyge patienter

Det kan være svært at vide, hvordan man bedst behandler patienter med flere sygdomme. Der findes ingen retningslinjer for behandling på området.

Forskere ekskluderer multisyge patienter, når de skal undersøge, hvordan en bestemt behandling virker. Det er der ifølge seniorforsker Finn Breinholt Larsen ofte gode grunde til, fordi forskerne forsøger at skabe et så klart billede som muligt, når de for eksempel undersøger virkningen af en behandling på en bestemt sygdom.

Alligevel er fremgangsmåden et problem. Mange patienter lever nemlig med flere sygdomme på én gang. Når man udelukker disse patienter fra undersøgelser, kommer man til at mangle viden om, hvordan man giver den mest optimale behandling, der tager højde for hele patientens sygdomsbillede.

Når vi forsker, er der noget ved den grundlæggende logik, som gør, at der opstår en blind plet i forhold til multisygdom. Det havde måske været et mindre problem, hvis gruppen af multisyge patienter ikke havde været så stor, som den er, forklarer seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra DEFACTUM i Region Midtjylland.

Den store behandlingsbyrde

Multisyge patienter får set på deres sygdomme hver for sig. Det udfordrer patienterne, der typisk ender med mange forskellige behandlingstiltag som for eksempel råd om kost, medicinering, målinger i hjemmet og hos egen læge – og tilsammen kan det udgøre en stor behandlingsbyrde for patienten.

Det er utroligt vigtigt, at sundhedsprofessionelle er opmærksomme på, hvor meget den enkelte patient kan magte. Ellers er der en risiko for, at det bliver for belastende for patienten, der måske selv ender med at vælge noget af behandlingen fra, siger Finn Breinholt Larsen.

Ifølge ham er det dog en vanskelig vurdering, som de sundhedsprofessionelle står over for, når de mangler konkrete retningslinjer fra forskningen om samspillet mellem de multisyge patienters sygdomme.

Behov for mere viden

I en dansk kontekst dukkede multisygdom som begreb op for blot 13 år siden, da Finn Breinholt Larsen gennem sit arbejde med sundhedsprofilen 2006 ved et tilfælde opdagede, at rigtig mange danskere lever med flere kroniske sygdomme. 

Forsøg på fælles organisering

Regionerne organiserer indsatsen for multisyge forskelligt. For eksempel har man på Holbæk sygehus indført et Medicinsk Fælles Ambulatorium, som samler alle medicinske specialer i et fælles ambulatorium under mottoet ”Samme dag under samme tag”. 

Et andet eksempel på at samle ambulatoriefunktioner er i Silkeborg Sygehus’ diagnostiske center. Det diagnostiske Center er bygget på en sammenlægning af de medicinske specialer og radiologi, hvor fokus retter sig mod at skabe hurtige og effektive udrednings- og behandlingsforløb af høj kvalitet.

Siden opdagelsen har han fulgt området tæt og fortæller, at man i amerikanske studier er begyndt at tage multisyge patienter med, når man forsker.

Der er dog behov for, at Danmark følger trop, så der frem over kommer mere viden på området.

Samtidig er det ifølge Finn Breinholt Larsen vigtigt at være opmærksom på, at patienter med multisygdom er en kompleks gruppe.

Derfor er han i øjeblikket i gang med til at undersøge, hvordan man kan sætte nogle skel i gruppen, da det kan give viden om, hvilke multisyge patienter man i særlig grad skal være opmærksomme på i forskellige sammenhænge.

Indtil videre er Klinik for Multisygdom Danmarks eneste klinik ved Regionshospitalet Silkeborg. Klinikken henvender sig til patienter med mange forskellige sygdomme og/eller mange forskellige slags medicin, der er ordineret af læge.

I klinikken tilbyder de en samlet plan for behandlingen og en gennemgang af medicin, hvor alle patientens lidelser inddrages samtidigt.

Danske Patienter har besøgt klinikken i Silkeborg. Læs om det her.

Behandlingsansvarlig læge sikrer bedre forløb

Patienter med multisygdom har i særlig grad brug for koordinering og sammenhæng i deres behandlingsforløb. Derfor har Danske Patienter sammen med en række samarbejdspartenere indført et koncept, der sikrer dette. Konceptet er én behandlingsansvarlig læse. 

Læs mere om konceptet her. 

At leve med flere sygdomme på én gang

Ida fik en spiseforstyrrelse som følge af et liv med diabetes. Først efter en behandling, der tog højde for begge sygdomme, fik Ida begge sygdomme under kontrol.

Læs, hvordan det er, når én sygdom modarbejder en anden.

Multisygdom: et fuldtidsjob

For mange patienter er det uoverskueligt, at være ramt af én kronisk sygdom – og den følelse bliver sjældent mindre af at få endnu en diagnose. Psoriasisramte er i stor risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme og depression.

Læs, hvordan det er at være syg på fuldtid her.