Årets Borgerinddragende Initiativ: De var med i opløbet

Interview
none

Et væld af gode projekter var med i opløbet i år, og de er alle kilder til inspiration. Vi peger her på et særligt ambitiøst projekt, der inddrager brugere i analysen af alvorlige UTH i psykiatrien.

D. 11. september blev årets borgerinddragelsespris givet til ét projekt ud af fem nominerede. Bedømmelseskomiteen havde valgt de 5 projekter, der var stærkest på inddragelse af borgere og pårørende i psykiatrien i dag. Prisen endte med at gå til Region Nordjyllands Psykiatriens Peerboard - "MED og ikke FOR".

Men først måtte de igennem et væld af ansøgninger fra nytænkende og ambitiøse projekter, der udfordrer måden, vi normalt opfatter patienter og pårørendes rolle i psykiatrien.

Kan man for eksempel have psykiatriske patienter og deres pårørende med helt inde ved bordet — som ligeværdige — i analysen af utilsigtede hændelser (UTH) i psykiatrien? Ja, mener et projekt fra Region Nordjylland.

Et ambitiøst projekt

Det nordjyske projekt er ambitiøst, for det udfordrer rammerne for samfundets opfattelse af mennesker med alvorlig psykisk sygdom, og det tager et svært emne op — kan psykiatrien lære noget af selvmord og selvmordsforsøg, hvis man engagerer patienter og pårørende i analysen af dem?

Først havde de involverede sundhedsprofessionelle mange etiske eller juridiske spørgsmål, og nogle bekymrede sig om, hvad det ville betyde for det frie rum til at ytre sig professionelt uden at såre nogen.

Efterhånden fandt de dog ud af, at patienter og pårørende bidrog med skarpe analytiske perspektiver:

Inden vi begyndte at inddrage patienter og pårørende, så vi, at vores analyser blev mere og mere ensartede, og vi fik ikke de læringspointer ud af det, som vi havde brug for. Men da vi begyndte at have patienter og pårørende med, blev det nemmere at løfte emnet op på et meta-niveau, fordi de — i modsætning til de sundhedsprofessionelle — ikke kender den specifikke sag, der bliver vendt, forklarer projektleder Mette Alsbjerg.

På den måde blev det tydeligt, at patienterne og de pårørende får øje på nogle andre læringsperspektiver i hændelsesanalyserne, som fagpersonerne ikke ville have haft øje for alene.

Projektet er ovenikøbet et eksempel på, at inddragelse er et redskab, der både er muligt og giver mening dér, hvor det er allersværest. 

Projektet demonstrerer håndteringen af to sårbare emner på én gang. På den ene side har vi nogle meget tunge emner som for eksempel selvmordsforsøg og selvmord, og på den anden side har vi det faktum, at fagpersoner lufter deres menneskelige fejlbarlighed for andre, når de taler om alvorlige utilsigtede hændelser, mener Mette Alsbjerg.

Stadig meget nyt

Når ellers gode projekter ikke gik videre til nominering, kan det for eksempel være fordi, de var for nye, eller fordi de ikke var helt skarpe nok i beskrivelsen af deres perspektiv på inddragelse:

Der var rigtig mange gode projekter og initiativer, der var indstillet, så det var svært at vælge. Man kan sagtens have et fantastisk projekt med et stort potentiale og en spændende fremtid men bare være i den spæde start og derfor mangle nogle af de erfaringer, vi kigger efter, siger projektleder i ViBIS, Annemette Lundmark, som var med i bedømmelseskomiteen.

Og det var netop tilfældet med projektleder Mette Alsbjerg og hendes team fra Region Nordjylland. De begyndte først at skrible projektet ned i foråret 2019, og derfor har de på nuværende tidspunkt kun gennemført 10 analyser, hvor de samme to patienter og pårørende har deltaget.

De har dog netop rekrutteret nye deltagere og vil gerne inddrage patienter og pårørende med forskellige baggrunde fremover.

Vil dele deres perspektiv med andre

Arbejder man selv med inddragelse, er det værd at lade sig inspirere af projektet.

Til sommer skal projektet evalueres, og de vil derefter udvikle en model for, hvordan man kan inddrage patienter og pårørende på lignende måder inden for andre områder — også i somatikken.

Og her er tanken om ekstra anerkendelse et skub i den rigtige retning, fordi det giver fremgang i de faglige ambitioner:

Det giver os blod på tanden, lyst til at gøre endnu mere og sætte læringen fra vores projekt ind i andre kontekster. Sådan en pris gør jo andre opmærksomme på det, vi gør. Jeg tror også, det betyder, at man forbereder sig lidt ekstra, fordi man vil være sikker på at have et svar til de spørgsmål, der måtte komme ens vej, forklarer Mette Alsbjerg.

Hun fortsætter: 

Vi har jo en følelse af ejerskab og stolthed over det her projekt, der ligger lidt ud over de typiske kerneopgaver, så det ville være en kæmpe anerkendelse at få sådan en pris, slutter hun.

Region Nordjylland gik dog ikke fri for nomineringer. Et nordjysk projekt om PRO-psykiatri var også nomineret, og psykiatriens peerboard "MED og ikke FOR" endte med at løbe af med prisen. Malene Østergaard Terp er en af aktørerne bag peerboardet, som projektet om UTH faktisk også har anvendt.

At blive indstillet af et Peerboard-medlem føles som at stå allerøverst på sejrsskamlen, for større skulderklap kan vi vist ikke få. Det giver et klart billede af, at Peerboardet ikke kun er værdifuldt for organisationen, men også for de patienter og pårørende der deltager i det, fortæller Malene Terp.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02

De fem nominerede

Fem projekter inden for psykiatrien blev i år nomineret til prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ. 

  • Børnekurser i Region Hovedstadens Psykiatri (Region Hovedstaden)

  • MED ikke FOR: Samskabelse af borgerens sundhedsvæsen med Peerboard (Region Nordjylland)

  • SAFE-app - en hjælp til mennesker, der selvskader (Region Sjælland)

  • Skole på tværs (Region Hovedstaden)

  • PRO-psykiatri: Brug af patientrapporterede oplysninger i daglig klinik og til forbedring af den patientoplevede kvalitet (Region Nordjylland)

Du kan læse om de fem projekter på Danske Regioners hjemmeside.

Find dem her. 

Peerboards i Psykiatrien

I Region Nordjylland samskaber man løsninger med patienter og pårørende. Det gør de blandt andet ved hjælp af et peerboard - en gruppe af nuværende og tidligere patienter og pårørende, der side om side med psykiatriens ansatte deltager i projekter, arbejdsgrupper og netværk. Deres vigtigste opgave er, at bistå udviklingen af en mere personcentreret nordjysk psykiatri.

Læs mere om psykiatriens peerboard her.