Inddragelse af patienter kan øge ligheden i sundhed

Pressemeddelelse
Illustration af hånd

Kan man inddrage sårbare patienter i egen behandling? Og kan det bidrage til en bedre behandling og dermed større lighed i sundhed? Ja, konkluderer ViBIS i ny vidensopsamling.

Der er bred enighed om, at inddragelse af patienter skaber et mere patientcentreret sundhedsvæsen, der i højere grad afspejler patienternes behov og præferencer – men når det kommer til, hvorvidt brugerinddragelse kan mindske social ulighed i sundhed, er der større uenighed og usikkerhed.

Flere sundhedsprofessionelle er bekymrede for, at inddragelse primært kommer ressourcestærke patienter til gavn og på den måde øger uligheden i sundhed, men noget tyder på, at hvis man inddrager alle patienter – helt konsekvent – så styrker det faktisk de sårbare patienter, siger projektleder Mette Munch-Petersen fra Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS).

Særlig tilgang til sårbare

Det kræver selvfølgelig noget særligt at møde sårbare patienter dér, hvor de er. Sundhedsprofessionelle er langt bedre til at kommunikere med patienter, der ligner dem selv, og derfor kan det være svært at få sårbare patienters behov og præferencer sat i spil.

De sundhedsprofessionelle kan have brug for nogle redskaber, som de kan bruge i inddragelsen af sårbare patienter. Det kan være et dialogværktøj, billeder, der illustrerer situationer, som patienten skal vælge imellem, eller noget helt tredje. Men skal redskaberne give mening for både professionelle og patienter, så er man simpelthen nødt til at få de sårbare patienter med til at pege på, hvad der kan hjælpe dem i behandlingssituationen, siger Mette Munch-Petersen.

Det lyder ikke så simpelt – og det er det heller ikke. Men der er steder i Danmark, hvor man har udviklet gode redskaber, der giver sårbare patienter et bedre resultat af deres behandling, så inddragelse af sårbare er ifølge Mette Munch-Petersen værd at stræbe efter.

Vi ser eksempler på, at afdelinger og sundhedsprofessionelle lykkes med inddragelse af sårbare personer, så vi tror på, at inddragelse kan være med til at styrke ligheden i det danske sundhedsvæsen, siger Mette Munch-Petersen.

Se hele ViBIS’ afdækning af sammenhængen mellem brugerinddragelse og ulighed her.

Baggrundsrapport om ulighed

Danske Patienter har samlet op på den eksisterende viden om ulighed i sundhed i Danmark. 

Rapporten stiller skarpt på, hvad ulighed i sundhed er, hvorfor der er ulighed, og hvad man kan gøre ved det.

Find rapporten her.

Kontakt

Mette Munch-Petersen. Foto: Tea Petersen

Mette Munch-Petersen

Projektleder
33 41 47 56

Vidensafdækning

none

ViBIS har udarbejdet en rapport om forholdet mellem ulighed og brugerinddragelse.

Find den her.