Gode anbefalinger til at reducere medicinudgifter

Nyhed
none

Sundheds- og Ældreministeriet har sammen med Danske Regioner offentliggjort en række anbefalinger til, hvordan man kan reducere medicinudgifter. Danske Patienter er positiv.

Sundheds- og Ældreministeriet har sammen med Danske Regioner offentliggjort en samlet analyse af medicinområdet, der samtidigt rummer anbefalinger til, hvordan man kan reducere udgifterne. Danske Patienter er positiv.

Debatten om stigende udgifter til medicin på de danske hospitaler fik i efteråret Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner til at iværksætte en stor analyse af medicinområdet. Seks delanalyser er nu samlet i en rapport, der samler op på analysernes hovedresultater.

Analyserne består af i alt fire analysespor:

  • Monitorering af anbefalinger og sporing
  • Økonomistyring vedr. sygehusmedicin
  • Indkøb af lægemidler
  • Prioritering på patientens præmisser

Gode anbefalinger

Efter hvert analysespor har en styregruppe bestående af Sundheds- og Ældreministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Finansministeriet og Danske Regioner udarbejdet konkrete anbefalinger for det videre arbejde på området for sygehusmedicin.

Ifølge Danske Patienter er der tale om gode anbefalinger til, hvordan man kan sikre bedre lægemiddelanvendelse og reducere medicinudgifter ved blandt andet bedre data om brug, fokus på medicinspild, øget fokus på at behandlingsvejledninger følges, og ikke mindst inddragelse af patienter i medicinvalg.

Potentiale ved styrket patientinddragelse 

Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) har bidraget med en analyse af patientinddragelse i medicinvalg. Her konkluderes det, at der er potentiale i – og sundhedsfaglige interesse for – at inddrage patienterne i højere grad, når der skal vælges medicin.

De danske erfaringer mangler dog og det bør man ifølge Danske Patienter ændre på.

Patienter er tilbøjelige til at vælge mindre medicin eller billigere alternativer, hvis beslutningen træffes sammen med lægen ud fra, hvad der er vigtigt for patienten i forhold til bivirkninger, effekter og prognoser ved forskellige behandlinger. Så potentialet for at nedbringe medicinforbruget til gavn for både patienter og i sidste ende samfundsøkonomien er der – men i praksis mangler vi redskaber, som skal understøtte inddragelsen, siger direktør Morten Freil, der personligt var inde og præsentere resultatet for folketingets sundhedsordførere og ministeren.

Se ViBIS' analyse af patientinddragelse ved medicinvalg her.

Se den samlede analyse fra Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner her.

Emne

Kontakt

Morten Freil

CEO

Potentiale for at inddrage patienter i medicinvalg

Der er potentiale for, at man i højere grad inddrager patienter i valg af medicin – men de danske erfaringer mangler. Det viser ny analyse fra ViBIS.

Læs analysen her.