Hvordan og hvor meget bør pårørende inddrages?

Nationalt netværk for brugerinddragelse
19. juni 2024 kl. 13.00 - 15.00

Det offentlige sundhedsvæsen er presset på flere fronter, og der er derfor en stigende opmærksomhed på pårørende, og særligt hvordan de pårørende kan hjælpe med at påtage sig opgaver i relation til deres nærtstående.

På dette netværksarrangement kan du høre fire oplæg, der sætter forskelligt fokus på inddragelse af pårørende. 

Program
 

  • Sådan har pårørende været inddraget i udviklingen af undersøgelsen ’Hvem er de pårørende i Danmark?' v. Kamille Rapin, projektleder, ViBIS og Danske Patienter

I april blev den første del af undersøgelsen, 'Hvem er de pårørende i Danmark?', lanceret via et webinar. Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Danske Patienter og VIVE, og er finansieret af Trygfonden. Den første del af undersøgelsen er en kvalitativ undersøgelse, hvor 54 pårørende er blevet interviewet om deres oplevelser med at være pårørende. Anden del af undersøgelsen er i gang, og er en kvantitativ undersøgelse, hvor 100.000 danskere har modtaget et spørgeskema.

ViBIS har stået for den brugerinddragende indsats i undersøgelsen, og du vil i dette oplæg høre Kamille fortælle om inddragelsesprocessen og hvordan den er tilrettelagt.

  • Hvordan passer vi på de pårørende? v. Rikke Struve, pårørende

Rikke har været en del af brugerpanelet i undersøgelsen 'Hvem er de pårørende i Danmark?'. Rikke har mange års erfaring med at være pårørende, blandt andet som mor til to voksne drenge, der begge er ramt af en hjerneskade. 

I dette oplæg vil Rikke fortælle om nogle af sine erfaringer med samarbejdet med sundhedsvæsenet.

  • Hvordan gavner det patienten at inddrage de pårørende? v. Berit Kjærside Nielsen, seniorforsker, DEFACTUM

En national undersøgelse fra 2021 viser, at det gavner patienten at inddrage pårørende. Flere undersøgelser viser, at patientens behandlingsforløb og rehabilitering forbedres, når pårørende er involveret. 

I dette oplæg fortæller Berit Kjærside Nielsen om en undersøgelse gennemført blandt patienter med psykisk sygdom. Den viser blandt andet, at inddragelse af de pårørende har betydning for patientens behandlingsresultat og tilfredshed med forløbet. Berit Kjærside Nielsen vil også komme omkring den forskningsbaserede viden om pårørende som en værdifuld ressource i patientbehandlingen.

  • Erfaringer fra Helsedirektoratet i Norge v. Karin Yan Kallevik, afdelingsdirektør, Helsedirektoratet

I Norge er inddragelse af pårørende skrevet ind i lovgivningen. Det er det ikke endnu i Danmark. Helsedirektoratet - svarende til Sundhedsstyrelsen i Danmark - har mange års erfaring med indsatser rettet mod at skabe bedre inddragelse af pårørende. 

I dette oplæg vil Karin Yan Kallevik fortælle, hvilke indsatser de har igangsat for at styrke og støtte op om inddragelse af pårørende.

Tilmelding

Det er gratis at deltage i mødet, men det kræver medlemsskab af Nationalt Netværk for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet. Tilmeld dig arrangementet ved at udfylde formularen nederst på siden.

Deltagere er sundhedsprofessionelle, patienter, pårørende, kvalitetsfolk, ledere og andre, der arbejder med – eller har en særlig interesse for – brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.

Vil du vide mere om Nationalt Netværk for Brugerinddragelse eller melde dig ind i netværket, så klik her.

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte projektleder Annemette Lundmark Jensen på mail alj@vibis.dk

Tilmeldingsformular

Information

Sted
Online møde
Tidspunkt
19. juni klokken 13-15
Tilmelding
Tilmelding via formularen nederst på siden
Pris
Gratis - men kræver medlemsskab af netværket

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen
Projektleder
33 41 47 02