Gigt

Børnegigt er en forholdsvis sjælden sygdom, som omkring 1.200 børn under 16 år i Danmark har. Sygdommen kan medføre store smerter, som gør det svært at koncentrere sig i timerne, eller at være med i legen i frikvarteret.

none

Hvert år får cirka 120 piger og drenge konstateret sygdommen for første gang – det svarer til, at der bliver diagnosticeret et barn med gigt hver tredje dag. En stor del af børnene er under fem år ved sygdomsdebut.

Brug for hjælpemidler?

Gigtforeningen har lavet en samlet oversigt over, hvilke rettigheder og muligheder man har, når ens barn er ramt af gigt. 

Se oversigten her.

Hos nogle børn kan morgenstivhed eller smerter gøre, at barnet kommer senere i skole eller har svært ved at koncentrere sig, selvom han eller hun er fysisk til stede.

På de dage, hvor sygdommen er slem, er det heller ikke muligt for barnet at deltage i for eksempel idræt på samme måde som kammeraterne – og det kan føre til mobning og manglende socialisering.

Desuden skal børn med gigt jævnligt til kontrol, behandling og muligvis indlægges. Fravær fra skolen kan derfor hurtigt løbe op i mange dage om året, og det kan over tid få konsekvenser for barnets faglige niveau.

Læs mere om gigt på Gigtforeningens hjemmeside.

Film om børnegigt

Hvordan påvirker det familie og søskende, når et barn har gigt? Og hvordan foregår behandlingen?

Det kan du se film om her.