Guide til medarbejderen

Denne guide henvender sig til medarbejdere på eksempelvis plejehjem, sundhedscentre og i hjemmeplejen, som kan have brug for at forventningsafstemme et samarbejde med pårørende.

Når en borger bliver syg, er det ofte en god idé at holde en forventningsafstemning tidligt i forløbet. Det kan være med til, at den pårørende føler sig anerkendt og inviteret til samarbejdet med kommunen.

Mange pårørende har behov for viden om, hvad kommunen kan tilbyde, hvem de kan kontakte, hvornår og med hvilke spørgsmål. Der kan også være behov for, at man sammen ser på, hvilke opgaver der samlet set er for den pårørende, og hvordan arbejdsdelingen mellem den pårørende og kommunen skal være.

Inddragelse i borgerens forløb

Den pårørende er meget ofte den gennemgående støtte for borgeren, og er en vigtig ressource som vidensperson i dialogen med de sundhedsprofessionelle.

Borgerens mestring af egen situation vil derfor i mange tilfælde afhænge af den pårørendes viden og kompetencer i forhold til at være støtte og omsorgsperson, og derfor bør inddragelse af pårørende i borgerens forløb ske tidligt og systematisk.

Inddragelse i forhold til egne behov

Det kan være hårdt at være pårørende, og en borgers forløb kan påvirke den pårørende selv både fysisk, psykisk, socialt og økonomisk. Det kan få den konsekvens, at den pårørende bukker under for presset og ender med selv at blive syg. 

Derfor er det også vigtigt at inddrage den pårørende systematiski forhold til den pårørendes egne behov for hjælp og støtte.

Der kan være stor forskel på, hvilken rolle man som pårørende ønsker og har mulighed for at udfylde i forhold til patientens rehabilitering og pleje. Det er vigtigt tidligt i forløbet og undervejs at afdække dette ønske, så man kan afstemme hjælpen derefter.

Guides til forventningssamtalen

ViBIS har udviklet en guide med seks vigtige punkter, man som medarbejder i det kommunale sundhedsvæsen bør holde sig for øje, når man første gang skal have en samtale med en pårørende for at afstemme forventningerne til hinanden.

Når det drejer sig om pårørende til nærtstående med etnisk minoritetsbaggrund, kan der være yderligere forhold, man skal være særlig opmærksom på.

Guiden består af to dele
  • Side 1: Forventningssamtalen med pårørende – er en guide gældende for alle
  • Side 2: Forventningssamtalen med pårørende til borgere med etnisk minoritetsbaggrund – er et supplement til den første på side 1.

Du kan downloade guiden som PDF her.