Ny model skal sørge for medicin til alle

Politisk indspil
none

Der er noget galt, når man gør patienters muligheder for behandling op i et regneark. Læs mere i dette indspil fra Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber.

Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er klar med et alternativ til de såkaldte prioriteringsinstitutter. Der er noget galt, når man gør patienters muligheder for behandling op i et regneark – som det for eksempel sker i Norge og England. Det giver ikke mening at tage medicin fra patienterne alene, fordi det er dyrt.

Tiden af løbet fra de økonomiske prioriteringsmodeller, man bruger både i Norge og England, mener Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber. Det er modeller, der med et hard core loft for, hvor meget en behandling må koste, skaber ulighed blandt patienter og afskærer nogen fra en behandling, der rent faktisk virker.

Folketingets Sundhedsudvalg besøgte Norge i fredags for at lade sig inspirere af den måde, hvorpå landet mod nord holder styr på udgifterne til medicin. Og der er mange ting at lære af Norge, men bestemt også ting, som sundhedsudvalget ikke bør tage med sig hjem.

Når man laver et loft for, hvor dyr en behandling må være i forhold til behandlingseffekten, så fjerner man også automatisk en række præparater eller behandlingsmetoder, der rent faktisk virker – set med de faglige briller på. Det bør altid være en faglig – og dermed ikke en økonomisk – vurdering, der ligger til grund for valg af behandling, siger formand Henrik Ullum fra de Lægevidenskabelig Selskaber.

Derfor er Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber gået sammen om et forslag til en ny model for vurdering af nye behandlinger og medicin, der vil begrænse udgifterne i sundhedsvæsenet uden at gå på kompromis med de lægefaglige vurderinger og patienternes behov.

Når man lader økonomiske principper styre patienternes adgang til medicin, skaber man nemlig ulighed blandt patienter og patientgrupper. Og det er uacceptabelt.

Ofte er det patienter med sjældne diagnoser, der rammes hårdest. Fordi deres behandlinger ofte er dyrere og har flere bivirkninger. Det betyder, at kun de patienter, der selv har råd til at betale for den dyre medicin, kan modtage behandlingen – som vi ser eksempler på i Norge. Og sådan et samfund er vi ikke interesserede i at få, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter (i perioden 2010-2016).

Anbefaler nationalt behandlingsråd

De to organisationer anbefaler politikerne, at der bliver etableret et nationalt behandlingsråd understøttet af et videnscenter. Et råd, der ser på, hvordan man effektivt og rationalt kan sikre den rette behandling af alle patienter ud fra lægefaglige vurderinger, patienternes præferencer og fornuftige investeringer i sundhedsvæsenet.

Vi er enige om, at der er bedre måder at skrue behandlingerne sammen på, end det sker i dag, og der er også penge at spare. Man bør arbejde på bedre prisaftaler med medicinalindustrien, og så bør man arbejde med brugerinddragelse i langt højere grad end i dag, siger Lars Engberg (formand i perioden 2010-2016).

Også måden, man i dag benytter medicin på, kan forbedres.

I dag risikerer vi, at behandlinger bliver standard, selv om det kun er en begrænset gruppe af patienter, der har gavn af disse behandlinger. Vi skal blive bedre til at målrette behandlingerne de enkelte patienter, så kun de, der har gavn af en given behandling, får behandlingen tilbudt. Og er to behandlingsmetoder lige gode, skal vi selvfølgelig vælge at bruge den billigste som standard, siger Henrik Ullum.

Læs hele indspillet her.

Truslen fra den dyre medicin

none

Selvfølgelig stiger medicinudgifterne år for år, når antallet af syge øges. Og selvfølgelig stiger medicinudgifterne, når der sker epokegørende medicinske fremskridt. Men Danske Regioner har fremstillet tingene, som om medicinudgifterne alene stiger, fordi meget dyre behandlinger skal tages i brug til patienter, der kun lever få dage ekstra.

Sådan skriver Danske Patienters forretningsudvalg i en kronik – bragt i Berlingske den 8. marts 2016. 

Læs den her.

Bedre adgang til gavnlig medicin

Bedre priser på medicin er en af fordelene i en ny prisaftale mellem det offentlige og lægemiddelindustrien fra 2016. Med den aftale er patienter sikret den medicin, de har behov for. 

Læs hele nyhed her.

Hvordan anvendes ressourcer bedst muligt?

medlemmer_spot.jpg
Det kommer patient- og pårørendeorganisationerne i Danmark med et bud på i et politisk indspil. Et af forslagene er, at der etableres et råd for effektiv og rationel anvendelse af sundhedsvæsenets ressourcer.

Læs mere i indspillet her.