Stort fald i sundhedsudgifter

Nyhed
none

Faldende udgifter i sundhedsvæsenet har konsekvenser for behandlingen af patienterne.

Udgifterne til det danske sundhedsvæsen er faldet med syv milliarder fra 2009 til 2010. Det har konsekvenser for behandlingen af patienterne.

Tal fra OECD viser, at Danmark bruger langt færre penge på sundhedsvæsenet end tidligere. Det er første gang i 10 år, at sundhedsudgifterne falder – og Danmark er nu blandt de få lande på OECD’s liste, der har skåret markant i udgifterne til sundhedsvæsenet.

Andre lande, der også har skåret, er lande, som den økonomiske krise har ramt meget hårdt – heriblandt Irland, Grækenland og Portugal.

Fejl og utilsigtede hændelser

I Danske Patienter er man ikke imod effektiviseringer i sundhedsvæsenet – men faldet på syv milliarder kroner i sundhedsudgifterne er et udtryk for besparelser, og det rammer store patientgrupper heriblandt de ældre medicinske patienter og de psykisk syge.

Man fokuserer alt for snævert på produktivitet frem for kvalitet i sundhedsvæsenet. Og det får konsekvenser for patienterne. Således er antallet af patientklager steget markant inden for de seneste år, og ligeledes er udgifterne til betaling af patienterstatninger. I 2011 ramte udbetalingerne af patienterstatninger 800 millioner kroner, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Han mener, at det er tid til at fokusere mere seriøst på kvaliteten af behandlingerne i sundhedsvæsenet.

Foruden at resultere i fejl og utilsigtede hændelser, så betyder besparelserne også, at mange patienter oplever mindre omsorg i den pleje de modtager. Det skyldes, at der er fyret både læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter inden for det seneste års tid, understreger formanden.