Tre vigtige ting i økonomiforhandlingerne

Nyhed
none

Medicinudgifter, patientinddragelse og overbelægning bør være højt på dagsordenen, mener Danske Patienter.

Ifølge Danske Patienter bør medicinudgifter, patientinddragelse og overbelægning være højt på dagsordenen i økonomiforhandlingerne mellem Danske Regioner og finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Forhandlingerne om hospitalernes fremtidige økonomi er genoptaget efter folketingsvalget og sommerferien. Danske Patienter opfordrer til, at vigtige emner som medicinudgifter, patientinddragelse og overbelægning kommer på dagsordenen.

Prisen på medicin må ikke være afgørende

Hospitalernes økonomi er presset af stigende priser på medicin og et stigende antal patienter, der skal have behandling. Det er et problem, der skal løses.

Ifølge Danske Patienter skal der være plads til at prioritere dyr medicin, når den er med til at øge patienternes livskvalitet. Danske Patienter foreslår, at der bliver afsat tilstrækkelige midler til medicinen her og nu, og at der bliver igangsat et arbejde for at undersøge, hvordan man kan holde styr på medicinudgifter fremover– uden at patienter skal fratages medicin, der har en dokumenteret virkning. Det kan for eksempel ske ved at bruge medicinen mere rationelt og ved at inddrage patienter og pårørende i beslutningen om behandling.

Se Danske Patienters indspil Sådan håndterer vi medicinudgifterne.


Inddragelse gavner både mennesker og system

Inddragelse af patienter og pårørende styrker kvaliteten af behandlingen, og rummer et potentiale for økonomiske besparelser. Inddragelse vil derfor være afgørende i forhold til at imødekomme de fremtidige udfordringer med flere ældre og flere med langvarige og kroniske sygdomme.

Det er dokumenteret, at inddragelse af patienter og deres pårørende blandt andet reducerer antallet af fejl og er med til at sikre, at patienterne følger sundhedspersonalets anvisninger. På den måde er inddragelse med til at øge patienternes livskvalitet og samtidig styrke sundhedsvæsenets økonomi. For fejl koster dyrt – både for mennesker og systemet.

Men der mangler viden om redskaber og metoder, der skal sikre, at patientinddragelse bliver en del af kernekvaliteten. Derfor er der behov for en national platform, som kan sikre det nødvendige vidensgrundlag og skabe en fælles retning for arbejdet med at styrke og understøtte sundhedspersonalets kompetencer på området.

Se Danske Patienters Fire anbefalinger til styrket patientinddragelse.


Slut med overbelægning

Problemet er ikke nyt, og de store omkostninger, der er forbundet med overbelægningen, er velkendte: Overbelægning kan ses på statistikker over antallet af fejl – endda med dødelig udgang – ligesom det stresser personalet og er uværdigt for patienterne. Det er kort sagt kvalitetsforringende på alle fronter.

Det nødvendige antal sengepladser på hospitalerne skal sikres her og nu, indtil det kommunale sundhedsvæsen har opbygget den fornødne kapacitet og kompetence. Desuden skal der være et langt større fokus på, hvordan regioner og kommuner i fællesskab kan planlægge kapaciteten og forebygge unødige indlæggelser.

Se Danske Patienters indspil Seks skridt mod overbelægning.