Ny retningslinje for diabetes får ros

Nyhed
none

Den rehabiliterende indsats er fremover tilpasset specifikt til type-2 patienter – men det psykologiske aspekt ved sygdommen mangler.

Ny national retningslinje for rehabilitering får ros, fordi den præciserer betydningen af en sygdomsspecifik patientuddannelse for mennesker med type-2 diabetes. Men retningslinjen nævner slet ikke det psykologiske aspekt ved sygdommen.

Sundhedsstyrelsens endelige version af den nationale kliniske retningslinje for rehablitering af patienter med type-2 diabetes er netop færdig. Retningslinjen indeholder en række anbefalinger til det sundhedspersonale, der har med mennesker med type-2 diabetes at gøre.

Samlet set vil jeg rose Sundhedsstyrelsen for et meget stort og grundigt arbejde, siger direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard.

Individuelt tilpasset patientuddannelse

Diabetesforeningen er især glade for, at retningslinjen anbefaler sygdomsspecifik og individuelt tilpasset patientuddannelse. Flere kommuner tilbyder samme patientuddannelse til alle folk med kronisk sygdom – også selvom sygdommene er vidt forskellige.

Diabetes er en meget kompleks sygdom, og det er derfor vigtigt, at patientuddannelsen netop handler om sygdommen diabetes, siger Henrik Nedergaard.

De psykiske konsekvenser bliver overset

Trods de rosende ord mener Diabetesforeningen dog, at retningslinjen mangler et meget vigtigt aspekt – nemlig de psykologiske udfordringer, der er forbundet med at have en livslang sygdom som diabetes.

Op mod 45 procent af de voksne med diabetes har diabetes-stress og er følelsesmæssigt belastet på grund af diabetes. Diabetes-stress kan udvikle sig til angst og egentlig depression. Det er derfor rigtig ærgerligt, at de psykologiske aspekter slet ikke er nævnt i retningslinjerne. En moderne og tidssvarende klinisk retningslinje for diabetesrehabilitering bør aspejle et mere helhedsorienteret perspektiv, siger Henrik Nedergaard.

Håber på ny national handleplan

Diabetesforeningen har store forhåbninger til, at den nye retningslinje og de såkaldte forløbsplaner, som er nævnt i de seneste sundhedspolitiske udspil, vil være et skridt på vejen mod en ny national handleplan for diabetes.

Om 10 år har én ud af 10 diabetes – en fordobling i forhold til i dag. Men den eksisterende handleplan er fra 2003 og bygger på forskning fra 80'erne og 90'erne.

Den forholder sig til en siatuation med langt færre mennesker med diabetes – den er helt simpelt forældet, siger Henrik Nedergaard

Læs Diabetesforeningens kommentar til retningslinjen her. 

Fakta

Vidste du:

  • 321.000 danskere har diabetes
  • 200.000 danskere ved endnu ikke, at de har type-2 diabetes
  • 750.000 danskede skønnes at have forstadie til diabetes
  • I gennemsnit dør 12 danskere hver dag af diabetes
  • Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år
  • Diabetes koster det danske samfund omkring 86 millioner kroner om dagen

Kilde: Diabetesforeningen