Politikere bør ikke kunne ændre SSTs beslutninger

Nyhed
none

Danske Patienter har været med til at sende et brev til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg, hvor de advarer politikere mod at omgøre Sundhedsstyrelsens afgørelser.

Danske Patienter har sammen med Lægeforeningen og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber sendt et brev til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg for at advare mod at lade politikere omgøre Sundhedsstyrelsens beslutninger.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, lægger op til, at politikerne skal kunne omgøre nogle af Sundhedsstyrelsens beslutninger – blandt andet i forhold til specialeplanen. Men forslaget kan føre til, at de komplicerede behandlinger udføres på for mange af landets hospitalet, og det vil have alvorlige konsekvenser for patienterne, der risikerer en dårligere behandling.
Vi risikerer, at patienterne får en dårligere behandling. Hvis politikerne får mulighed for at omgøre Sundhedsstyrelsens beslutninger om specialeplanen, så kan det være lokale politiske eller lægelige interesser, som dikterer, hvor de specialiserede behandlinger foregår, siger formand i Danske Patienter Lars Engberg til Altinget.

Derfor advarer man i Danske Patienter politikerne mod Lars Løkke Rasmussens planer om, at regionspolitikere eller politikere på Christiansborg skal have mulighed for at omgøre Sundhedsstyrelsens afgørelser om, hvilke hospitaler der må udføre de mest specialiserede behandlinger.

Forslag rummer alvorlige konsekvenser

Flere af Danske Patienters medlemsforeninger frygter også for konsekvenserne, hvis Lars Løkke Rasmussens overvejelser skulle blive en realitet, og gør det klart, at en ændring af armslængdeprincippet vil føre til dårligere behandling. 

I Kræftens Bekæmpelse advarer direktør Leif Vestergaard Pedersen derfor politikerne mod at ændre Sundhedsstyrelsernes beføjelser for specialeplaner.

Sat helt på spidsen, så risikerer vi, at danskerne får dårligere kræftbehandling af dette forslag. Kræftbehandlingen i Danmark er blevet markant forbedret af, at man med den første specialeplan fik samlet kræftbehandlingen på langt færre enheder. Men ser man på den nyeste forskning på kræftområdet, og på udlandet, så er der meget, som tyder på, at nogle kræftbehandlinger skal samles på endnu færre enheder, siger han til Altinget.
Også i Hjerteforeningen tager man afstand til forslaget.
Forløbet med Region Sjællands strid med Sundhedsstyrelsen omkring de akutte ballonudvidelser er godt eksempel på, at armslængdeprincippet er vigtigt. Men det er også vigtigt med et godt samarbejde mellem styrelsen og regionerne. Det kunne måske føre til den rette løsning. Når regioner har været uenige i Sundhedsstyrelsens beslutninger, kan årsagerne bunde i økonomi og regionens ønsker til sit råderum. I stedet burde fokus have været på, hvad der bedst for patienterne, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh til Altinget.