Inddragelse som en naturlig del af sundhedsvæsenet

Nyhed
none

Der er bred enighed om, at patienterne og deres pårørende nu skal være en integreret del af sundhedsvæsenet. Det viser en række klare initiativer.

I er ikke længere bagud.

Sådan lød ordene fra den britiske professor i inddragelse, Adrian Edwards, efter han havde holdt oplæg på Danmarks største konference om brugerinddragelse.

Danmark har ellers længe været bagud lande som England og Canada, når det gælder inddragelse af patienter og pårørende. Men mange aktører presser på – og derfor er vi i Danmark nu godt på vej.

Over 700 sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende er samlet her i dag. Det vidner om en stor vilje til at inddrage patienterne. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at Danmark kan blive et foregangsland, når det gælder inddragelse af patienter og pårørende, siger Adrian Edwards.

Gode initiativer smitter

Med konferencen er det dermed tydeligt, at Danmark nu er kommet et skridt tættere på at sikre en øget inddragelse af patienter og pårørende. Samtidig er der i gangsat mange gode initiativer. Det bekræfter en opgørelse fra ViBIS, der viser, at der i øjeblikket eksisterer 367 inddragelsesprojekter på landets hospitaler. Og de er nødvendige i arbejdet med at styrke brugerinddragelsen.

Alle de steder man inddrager patienterne og de pårørende, gør det en forskel. For de gode initiativer smitter. Derfor er det nødvendigt at huske på, at det altid giver mening at inddrage patienterne – også selv om det kun er på det enkelte hospital, forklarer Adrian Edwards.

Inddragelse som en selvfølge

Også på Christiansborg har sundhedsminister Nick Hækkerup erklæret, at det er nødvendigt med et sundhedsvæsen, hvor patienten er i centrum. Derfor er der i et fremsynet sundhedsudspil afsat 300 millioner kroner til at fremme inddragelsen af patienter og pårørende.

Men selv om der er bred opbakning både blandt sundhedsprofessionelle og politikere, er det stadig nødvendigt, at der kommer en samlet retning på indsatsen. Derfor har Danske Patienter sammen med Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd udarbejdet fire anbefalinger om brugerinddragelse til beslutningstagerne i regeringen, Danske Regioner og hos KL. De skal sikre, at der frem over bliver arbejdet målrettet med at styrke inddragelse af patienterne.