Storskalaprojekt vil inddrage patienter

Nyhed

Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse har modtaget støtte fra TrygFonden til et samarbejdsprojekt med Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

I sundhedsvæsenet er der en stor motivation for at arbejde med brugerinddragelse. Således efterspørger både læger og sygeplejersker vilkår og rammer, der i højere grad gør det muligt for dem at inddrage patienterne og de pårørende. Det viser en ny undersøgelse fra ViBIS, der bliver offentliggjort den 28. januar.

Denne undersøgelse viser dog også, at der er mange forskellige forståelser af brugerinddragelse, og at de forskellige forståelser er en barriere for at kunne inddrage patienterne i praksis. Med 4,9 millioner kroner fra TrygFonden vil ViBIS nu implementere to konkrete metoder til inddragelse af patienter på Aarhus Universitetshospital. Erfaringer herfra skal senere spredes til resten af landet.

Det skal være naturligt at inddrage patienterne

Det er veldokumenteret både i Danmark og udlandet, at inddragelse af patienter styrker kvaliteten i sundhedsvæsenet. Inddrager man patienterne i eget forløb, øger man patienttilfredsheden, skaber bedre behandlingsresultater og undgår i stigende grad fejl og utilsigtede hændelser.

Selv om man mange steder i Danmark arbejder med brugerinddragelse, er det endnu ikke lykkedes at indføre en systematisk inddragelse af patienterne på nationalt plan. Det skal ske nu.

Vi skal i samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital skabe det første brugerinddragende hospital i Danmark. Vi fokuserer på to anerkendte metoder, og målet er at implementere dem sideløbende på alle hospitalets afdelinger, så vi på den måde også kan ændre kulturen på hospitalet. Det skal være naturligt at inddrage patienterne. Når projektet kører i Århus, er det planen at sprede erfaringerne til resten af landet, siger direktør Morten Freil fra ViBIS.

To patientinddragelsesmetoder

International forskning viser, at særligt to metoder til patientinddragelse er effektive. Det drejer sig om fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling. Målet med metoderne er, at patienternes viden bliver brugt, så de selv får indflydelse på valg af behandling og planlægning af deres forløb.

I TrygFonden har vi et klart mål om at gøre patienters møde med sundhedsvæsenet sikrere og mere trygt. Det gør vi ved at styrke patienten i at tage aktiv rolle i sit eget sygeforløb, men bestemt også ved tiltag som dette, hvor vi understøtter personalet i at inddrage patienterne, siger områdechef for sundhed i TrygFonden, Mette Meldgaard.

På Aarhus Universitetshospital er man glade for at være en del af projektet.

Patientinddragelse er et særligt fokusområde på Aarhus Universitetshospital, og vi håber, at vores indsats kan skabe gode resultater, som også andre hospitaler i Danmark kan få glæde af. Sundhedsvæsenet skal blive langt bedre til at inddrage patienter i deres behandlingsforløb. Det er en forudsætning, hvis man ønsker at skabe de bedste behandlingsresultater, siger centerchef Lisbeth Kallestrup fra på Aarhus Universitetshospital.

Projektet løber over fire år og består af to dele. Den første del af projektet har til formål at implementere de nye metoder på Aarhus Universitetshospital. Det er denne del af projektet, som TrygFonden støtter med 4,9 millioner kroner. Senere er planen at igangsætte del to af projektet, hvor den viden, der er opnået gennem projektets første del, skal udbredes til flere hospitaler. Dette skal ske via implementeringspakker, der er udviklet på baggrund af erfaringerne fra første del af projektet.

Om projektet
  • Det nye projekt har fokus på at implementere metoder til inddragelse af patienter i praksis på landets hospitaler
  • Projektet finder sted i samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital
  • Her implementerer man to konkrete metoder til inddragelse
  • Erfaringerne fra projektet skal resultere i såkaldte implementeringspakker, så man kan sikre inddragelse af patienterne på alle landets hospitaler
  • TrygFonden har støttet projektet med 4,9 mio. kr
  • Projektets første del strækker sig over 1,5 år
Om TrygFonden
  • TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og står bag TrygFonden, som varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger
  • TrygFonden arbejder for at skabe mere tryghed i Danmark. TrygFonden er initiativtager til en lang række almennyttige projekter, der handler om at forbedre danskernes sikkerhed, sundhed og trivsel
  • Projekterne udvikles på et veldokumenteret grundlag og gennemføres i samarbejde med førende eksperter og organisationer på de områder, som projekterne omhandler
  • I 2014 anvender TrygFonden 550 millioner kroner på hundredvis af projekter, der øger trygheden lokalt, på tværs af regioner og i hele landet
  • Læs mere om TrygFondens aktiviteter på www.trygfonden.dk