Patienter bliver iklædt eget tøj

Nyhed
none

Hospitaler tager nye metoder i brug til at få patienter udskrevet hurtigere.

Patienterne bliver bedt om at have deres eget tøj på, mens de er indlagt, og hospitalsstuerne bliver beboet af både mænd og kvinder. Flere hospitaler er begyndt at afprøve de nye metoder, og erfaringen er, at patienterne som resultat får lyst til at gøre mere ud af sig selv, mens de er indlagt. Lysten til at hjælpe hinanden lader også til at være større. Som eksempel er det gennemsnitlige antal indlæggelsesdage på Aalborg Sygehus reduceret fra 11 til 3,5 dage.

Der er et vigtigt potentiale i at benytte sig af både patienters og fagprofessionelles gode ideer. De nye metoder kan være med til at forhindre, at patienter er indlagt i længere tid end nødvendigt. Men det er meget vigtigt, at formålet med de nye metoder er at gavne patienterne. Målet må ikke være at spare penge, siger chefkonsulent Annette Wandel fra Danske Patienter til MetroXpress.

Fokus på den enkelte patient

Ud over at blande kønnene på stuerne, bliver sengene i nogle tilfælde erstattet af stole. Det gælder bl.a. patienter, der har fået foretaget urinvejsoperationer. De får en tandlægelignende stol at sidde i frem for en seng at ligge i. Stolen har til formål at gøre det nemmere for patienten at drikke og se fjernsyn, og derudover er hensigten, at patienten undgår infektioner og gener forårsaget af inaktivitet. På Sygehus Thy-Mors bliver patienter med urinvejskomplikationer nu udskrevet efter få timer i stedet for at overnatte på hospitalet.

Som udgangspunkt er det i patientens interesse at blive udskrevet hurtigt. Men dermed ikke sagt, at alle patienter har samme behov og kan drage samme fordel af de nye metoder. Vi må ikke indføre onesize-løsninger, der overser hensynet til det enkelte individ. Der er forskel på, hvor meget restituering den enkelte patient har brug for. En stol i stedet for en seng er ikke nødvendigvis den rette løsning for alle urinvejsopererede, understreger Annette Wandel.