Patienten er eksperten på egen livskvalitet

Nyhed
none

Hvem skal bestemme om patientens liv er godt eller ej, lægen eller patienten selv?

På Rigshospitalets intensivafdeling er lægerne ofte i en situation, hvor de skal vurdere om behandlingen skal fortsætte for en hårdt svækket patient. Og om hvordan patienten skal have det af vide. Selv om det er komplekst, så må lægen aldrig skønne på vegne af patienten, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil til Dagens Medicin, fredag d. 4. februar 2011.

Jeg synes, at den gradbøjning af livskvalitet er vanvittig vigtigt. For jeg synes, at jeg i debatten hører læger sige, at patienten ikke vil have denne form for information, for hvis der er stor sandsynlig for, at det ikke går godt, må vi hellere skåne patienten for den viden. Men det skal altid være patienten, der tager beslutningen om, hvad et værdigt liv er. Patienten kan ikke kræve nogen behandling, men deres ønsker skal vægtes i beslutningen, fortsætter Morten Freil og tilføjer:
Patienterne skal informeres om alt. For hvem skal vurdere om patienten ønsker information? Det er selvfølgelig patienten selv. Loven giver mulighed for at frabede sig retten til at få information, men det skal patienten selv give udtryk for. Det skal være krystalklart. For hvis lægen skønner på vegne af patienten, kommer vi ud i et mistillidsforhold, som også kan være betinget af, om der er mangler sengepladser på afdelingen. Der må vi aldrig komme.

Danske Patienter mener ikke, at patientens ret til selv at vælge kan gradbøjes:

Jeg oplever, at man forskellige steder oplever en gradbøjning i forhold til samtykket. Jeg håber, at det bliver krystalklart, at lægen ikke træffer beslutninger på vegne af patienten, fordi man som læge ved bedre om patientens ønsker. Det gør man som læge ikke. Patienten skal inddrages, og her kræver det fyldestgørende information om risici og muligheder. For så kan patienten selv vurdere, om den livskvalitet og den mulige risiko ved behandlingen er stor eller lille til at ville modtage behandlingen.