Jo, man kan godt sammenligne kvaliteten på tværs

Debat
none

De såkaldte HMSR-tal bidrager positivt til overvågningen af kvalitet i sundhedsvæsenet. Læsdebatindlægget fra Danske Patienters formand.

Debatindlæg af Morten Freil

I Kristians Blog, Dagens Medicin den 20. januar 2012, er chefredaktør Kristian Lund i oprør over Ekstra Bladets kåring af landets værste sygehuse på baggrund af de såkaldte HSMR-tal.

Tallene viser, at der er store variationer mellem sygehuse og regioner i forhold til de standardiserede dødelighedsrater. Og Kristian Lund kritiserer Danske Patienter for 'ivrigt' at bakke avisens hovedkonklusioner op.

Ekstra Bladets kåring og fremstilling af tallene må stå for avisens egen regning. Men der er vel ingen, der kan fortænke os i, at vi som patientorganisation konkluderer, at det »ikke er acceptabelt med store variationer i standardiserede dødelighedsrater mellem regionerne«, og at »det er vigtigt, at der i Danmark er en høj, ensartet kvalitet i behandlingen«.

Efter mange års erfaring med at indsamle og formidle kvalitetsdata til sundhedsvæsenet ved jeg om nogen, hvor vanskeligt det er at producere valide sammenlignelige data.

Og det er med stor sandsynlighed, at der ikke er justeret for alle relevante faktorer, når der foretages en standardisering af dødeligheden – bl.a. er det sandsynligt, at borgernes uddannelsesniveau kan have betydning for variationen mellem de enkelte sygehuse.

Jeg er dog ikke i tvivl om, at data faktisk formidler en del af sandheden.

Læs hele debatindlægget her.

Læs mere

Chefredaktør Kristian Lund fra Dagens Medicin skrev et blogindlæg den 20. januar 2012.

Her kritiserede han Danske Patienters direktør, Morten Freil, for at sammenligne kvaliteten på landets hospitaler på baggrund af de såkaldte HSMR-tal om dødelighed.

Se indlægget på Kristians Blog her: Magen til afsløring