Hospitalet gør patienterne syge

Nyhed
none

En fjerdel af alle patienter bliver ramt af anden sygdom, end den de er i behandling for, når de er indlagt på hospitalet. Danske Patienter ønsker forpligtende kvalitetsmål.

Når man bliver indlagt på hospitalet regner man med at komme raskere ud derfra – og man regner i hvert fald ikke med, at man pådrager sig flere skavanker end før indlæggelsen.

Desværre viser helt nye tal fra projektet ”Patientsikkert Sygehus”, som er et projekt mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Danske Regioner og TrygFonden, at hver fjerde indlagte patient får for eksempel en infektion, et liggesår eller udsættes for fejlmedicinering under deres indlæggelse. Dette er utilsigtede hændelser, som ofte forlænger indlæggelsen, og som i værste fald kan koste patienterne livet. 

Det er katastrofalt mange, der får skader og anden sygdom. Det er stærkt ubehageligt for patienterne, og det kan kun gå for langsomt med at skabe forbedringer og få de initiativer, man ved virker, spredt ud overalt, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Forpligtende retningslinjer

Projektet, som de nye tal stammer fra, har til formål at kortlægge og reducere antallet af utilsigtede hændelser og dødsfald i forbindelse med indlæggelser. Projektet viser da også, at det eksempelvis er muligt at halvere dødeligheden for patienter med hjerneblødning eller blodprop i hjernen ved bl.a. at sætte hurtigere ind mod lungebetændelser og andre infektioner, som man har gjort det på Næstved Sygehus i løbet af et enkelt år. 

De gode resultater skal i en frygtelig fart bredes ud overalt, og det må vi både fra politisk og administrativ hold sætte os i spidsen for at sikre, udtaler formand Bent Hansen fra Danske Regioner til Berlingske den 18. april 2012.

Bent Hansen ønsker, at der skal indføres forpligtende aftaler mellem regionerne, så for eksempel liggesår og blodforgiftning er afskaffet inden for få år.

Dette hilser man velkomment hos Danske Patienter, som også mener at kvaliteten i sundhedsvæsenet skal styrkes gennem en målrettet indsats for forpligtende aftaler om kvalitetsforbedringer.

Danske Patienter vil i de kommende økonomiforhandlinger presse på for, at der bliver aftalt ambitiøse kvalitetsmål for sundhedsvæsenet. Dette skal ske i aftalerne mellem både regionerne og regeringen samt regeringen og KL. I mange år har man i sundhedsvæsenet haft fokus på produktivitetsmål, og det er nu tid til at sætte fokus på kvalitetsmål og kvalitetsløft i de samlede patientforløb, understreger Lars Engberg.