Skab ikke parallelle sundhedssystemer

Nyhed
none

KL vil udbygge de kommunale sundhedstilbud. Danske Patienter er positive, men advarer mod at skabe parallelle systemer i sundhedsvæsenet.

Kommunernes Landsforening har for nyligt meldt ud, at de vil udbygge det kommunale sundhedstilbud til at kunne håndtere det stigende antal ældre kronikere, så man kan forebygge, at disse indlægges igen og igen. Danske Patienter advarer mod, at man opretter parallelle systemer i sundhedsvæsenet.

Kommunernes plan handler blandt andet om at oprette hold af sygeplejersker, som kan behandle patienterne hele døgnet. Sygeplejerskerne skal forhindre, at de ældre borgere bliver indlagt igen og igen og skal sikre, at de indlæggelser der er, bliver så kortvarige som muligt.

Derudover vil kommunerne styrke den forebyggende indsats ved at give patienterne redskaber, så de bedre kan mestre egen sygdom - og ved at lave forsøg med shared care.

Baggrunden for KL’s forslag er, at man mener, at de kommunale og nære sundhedstilbud på længere sigt vil kunne give besparelser og en bedre service til borgerne i forbindelse med den øgede centralisering, som følger med de nye supersygehuse.

Pas på med parallelle løsninger

Danske Patienter hilser KL’s forslag velkomment, men advarer mod, at kommunerne etablerer og bruger penge på tilbud, som regionerne allerede tilbyder på sygehusene. Det er dog positivt, at KL nu tager hånd om de borgere, som har brug for hjælp, men som ikke skal på sygehuset.

Formand for Danske Patienter, Lars Engberg, udtalte den 3. juni 2012 til Politikken:

Kommunerne har haft en del af disse opgaver siden 2007 uden at være gode nok til at løse dem. Det har for eksempel betydet, at en stor andel patienter ikke får den genoptræning, de har krav på. Det er ikke godt nok, kommunerne burde for længst have sørget for bedre hjælp til patienterne.

Danske Regioners formand for sundhedsudvalget, Ulla Astman, roser kommunerne for at fokusere på forebyggelse, men udtaler også til Politikken, at det er ”meningsløst og dyrt at opbygge et parallelt miniputsundhedsvæsen”.

Danske Patienter og Danske Regioner er derfor enige i, at KL’s udspil er et tiltag i den rigtige retning, men at det er vigtigt, at man ikke laver to ens sundhedstilbud – et i kommunerne og et i regionerne.