Statsministeren glemmer svage patientgrupper

Nyhed

Statsministeren glemmer de svage patientgrupper, de medicinske patienter, de multisyge og de psykisk syge, mener Danske Patienter.

Danske Patienter er voldsomt skuffede over statsministeren i sin netop afholdte åbningstale, slet ikke nævner de medicinske patienter, de multisyge og de psykisk syge kronikere – tre patientgrupper der alle har brug for et stort løft, for at komme op på siden af andre.

Det medicinske område og indsatsen for de multisyge skal gøres bedre nu, så alle patienter sikres ret til hurtig udredning, behandling og rehabilitering. Vi har længe talt om det – nu skal der handles. Derfor er det skuffende at statsministeren slet ikke adresserer disse patientgrupper i sin tale. Forholdene for de medicinske patienter og for de multisyge i dag vidner om en manglende prioritering og manglende sammenhæng i indsatsen, som er helt uacceptabel, udtaler Lars Engberg.

Medicinske patienter udgør mere end 40 % af alle indlæggelser, og 20 % af de akutte indlæggelser kan helt undgås hvis området prioriteres. Mange medicinske patienter oplever uværdige indlæggelser på medicinske afdelinger, præget af overbelægning, manglende personale og ineffektive forløb. Når patienterne udskrives fra hospitalet, har de problemer med at få den pleje og rehabiliteringsindsats i kommunerne, som er forudsætningen for at leve et værdigt liv.

850.000 kronikere

I dag har mere end 850.000 danskere mere end én kronisk sygdom og vi ved desuden at patienter med flere kroniske sygdomme, helt har manglet fokus i den igangværende specialisering på sygehusene. Blandt andet er det dokumenteret at overlevelseschancer for fkræftpatienter der samtidig har andre kroniske diagnoser, er blevet dårligere i takt med den igangværende specialisering.

Det er ikke nok, når regeringen alene fokuserer på ventetider og produktivitet. Vi opfordrer til at indføre pakkeforløb for alle medicinske diagnoser, ligesom på kræftområdet, hvor der allerede er gode erfaringer, tilføjer Lars Engberg.