Ris og ros til spareforslag

Nyhed
none

S og SF har offentliggjort en plan, som anviser, hvordan der kan spares 1,15 milliarder kroner på sygehusene. Gevinsterne skal bruges til at imødekomme fremtidens udfordringer for sygehusene.

Danske Patienter støtter forslaget om et gebyr til patienter, der udebliver fra undersøgelser og behandling. Udeblivelser går ud over andre patienter, fordi undersøgelses- og operationsstuer står tomme. Derfor er der god grund til at se nærmere på, om der kan etableres en ordning, hvor patienter, som udebliver, bliver pålagt et gebyr.

Det skal naturligvis sikres, at gebyrerne kun rammer dem, der udebliver uden grund, og Danske Patienter opfordrer samtidig til, at sygehusene udvikler metoder til at sikre, at patienter bliver påmindet om deres aftaler. Blandt andet har forsøg med SMS-påmindelser vist positive resultater.


S og SF foreslår også, at der spares 300 milioner kroner ved at indføre differentieret behandlingsgaranti, hvor nogle patienter kan vente op til to måneder. Danske Patienter mener, at der er behov for at finde løsninger, som sikrer, at alle patienter får rettidig udredning og behandling, men vi har meget svært ved at se, hvordan det kan gøres til en spareøvelse, at der ændres på den rækkefølge patienterne blive behandlet, da den gennemsnitlige i dag er ventetid over 2 måneder.


Danske Patienter mener desuden, at der er mange gode elementer i de øvrige forslag om billigere medicin, konkurrenceudsættelse og patientskadeerstatninger, da de forventes at kunne frigøre ressourcer, som kan gavne patienter andre steder i sundhedsvæsenet.

Forslaget fra S og SF

Differentieret ventetidsgaranti: 300 millioner kroner om året

Socialdemokraterne og SF mener, at de mest syge skal behandles først. Derfor kan patienter med mindre alvorlige sygdomme godt vente op til 2 måneder på behandling, hvis de 300 millioner kroner der spares ved at forlænge ventetidsgarantien fra 1 til 2 måneder bruges på 1. klasses behandling til de mest syge. 


Billigere medicin: 500 millioner kroner

Socialdemokraterne og SF vil give sygehusene mulighed for at sælge medicin til patienterne når de er blevet udskrevet og ikke længere får den gratis fra sygehuset. Sygehusene kan pga. deres størrelse købe medicinen billigere end apotekerne. Ved at sælge medicin videre til patienterne kan både patienterne og de offentlige kasser spare penge fordi sygesikringstilskuddet også falder. De danske sygehuse skal desuden ikke betaler mere for medicinen end i andre lande. Det opnår vi ved at indføre et referenceprissystem som i Norge, der ifølge Sundhedsministeriets eksperter betaler væsentlig mindre for medicinen end Danmark. Samtidig vil vi sikre, at det danske sundhedsvæsen altid bruger de billigste medicinprodukter, hvor der ikke er lægefaglige grunde til at vælge et dyrere produkt.


Bøde for udeblivelse fra behandling eller undersøgelse: 100 millioner kroner

Patienter der udebliver fra aftalte undersøgelser fører til spildte ressourcer i sundhedsvæsenet. Ved at pålægge patienter et gebyr på 100-500 kroner for at udeblive fra ambulante undersøgelser og behandlinger, afhængig af undersøgelsens eller behandlingens omfang og 500 kroner for at udeblive fra en operation kan der opnås et provenu på ikke under 100 millioner kroner, hvis antallet af udeblivelser nedbringes med 25 procent. Gebyret for udeblivelse skal kombineres med bedre information om behandlingstidspunkter, eksempelvis påmindelses breve og sms´er samt let adgang til at melde afbud i god tid.


Private sygehuse skal konkurrenceudsættes: mindst 150 millioner kroner om året

Private sygehuse konkurrerer ikke mod hinanden for at få lov til at behandle patienter under det udvidede frie sygehusvalg. I stedet får de tilbudt at behandle patienter til takster der fastlægges i en forhandling mellem Danske Regioner og de private sygehuses forening. Vi vil sende behandlingen af patienter som benytter det udvidede frie sygehusvalg i udbud, så de bedste og billigste sygehuse vinder opgaven.


Private sygehuse skal betale for re-operationer og patientskadeerstatninger: 100 millioner kroner

Fra 2007 til 2009 steg regionernes udgifter til erstatninger til patienter behandlet på private hospitaler fra 11 millioner kroner til ca. 36 millioner kroner i 2009. I de kommende år forventer Danske Regioner at udgifterne at stige til cirka 50 millioner kroner i 2010 og 80 millioner kroner i 2011. Oveni kommer også de afledte regionale omkostninger forbundet med at genoperere eller behandle infektioner.