Forskere og embedsmænd mødtes til forskerdag i ViBIS

Nyhed
none

Forskere fra hele landet var samlet, da ViBIS den 24. september inviterede til forskerdag.

På dagen mødtes forskere med embedsmænd fra Ministeriet for Sundhed og Ældre, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner til en dialog omkring status på forskningen i brugerinddragelse i Danmark.

Dagen bød på oplæg og diskussioner i grupper, og der var tid til at forskere og embedsmænd kunne berige hinanden fagligt og inspirere til nye forskningsprojekter.

Arrangementet blev indledt med oplæg og introduktion af to ViBIS-medarbejdere efterfulgt af oplæg ved først Naja Warrer Iversen, chefkonsulent i Ministeriet for Sundhed og ældre, og et oplæg ved Britta Bjerrum Mortensen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen. Herefter gik deltagerne ud i grupper for at kortlægge status på forskningen i brugerinddragelse.

Fælles beslutningstagning dominerer

I grupperne lavede deltagerne plancher, som illustrerede både vigtig eksisterende forskning og ønsker til fremtidige forskningsområder, som de efterfølgende fremlagde for hinanden. Der var enighed om, at fælles beslutningstagning er det mest dominerende begreb i både litteraturen og forskningen, og der var derfor også kendskab til mange forskningsprojekter, der tog udgangspunkt i den metode.

Derudover blev telemedicin, rehabilitering, brugerstyrede senge i psykiatrien og PRO-data nævnt som nogle af de områder, hvor forskningen er i fuld gang.

Efterlyser implementeringsprojekter

Mange deltagere pegede samtidig på implementeringsforskning som noget af det, man gerne så mere af i den danske forskning. Der var ligeledes stor efterspørgsel efter mere og bedre evaluering af de projekter, der allerede er forsøgt implementeret i praksis.

Derudover så man gerne, at der blev forsket mere i, hvordan man skaber den nødvendige kulturændring i sundhedsvæsenet, ligesom der blev efterlyst mere fokus på inddragelse af patienter i forskning, flere undersøgelser af uddannelse i brugerinddragelse, inddragelse i almen praksis og i den kommunale sundhedsindsat, samt mere viden om alternativer til fælles beslutningstagning.

ViBIS tilfredse med dagen

I ViBIS var man meget tilfreds med dagen, som gav medarbejderne i videnscentret en unik indsigt i, hvad der rører sig på forskningsområdet i Danmark – både i forhold til ny forskning, der er på vej, og områder hvor der endnu ikke forskes så meget. Samtidig betød kombinationen af deltagere, at der blev åbnet op for en dialog mellem forskerne og beslutningstagere på det politiske niveau.

Som afslutning på dagen blev der talt om muligheden for at oprette et permanent forskernetværk. Det var der udbredt stemning for, og i ViBIS har man derfor allerede nu besluttet sig for at gentage successen.