Patientinterviews giver aha-oplevelse

Lungemedicinsk Afdeling har i forbindelse med projektet Det Brugerinddragende Hospital spurgt en gruppe patienter, hvad der kunne forbedre deres oplevelse som patient på afdelingen.

Aha-oplevelse. Det er det ord, afdelingssygeplejerske Lotte Bloch og hendes kolleger sad tilbage med, da de i forbindelse med deres deltagelse i projekt Det Brugerinddragende Hospital havde interviewet en gruppe patienter om deres oplevelse af at være patient på afdelingen. 

Vi syntes, vi kendte dem. Vi syntes, vi havde lyttet til patienterne. Vi følger dem jo tæt. Men det viste sig bare, at det har vi åbenbart ikke gjort godt nok, konstaterer afdelingssygeplejerske Lotte Bloch.

I samarbejde med ViBIS og Aarhus Universitet er Lundemedicinsk Afdeling sammen med 17 andre afdelinger på Aarhus Universitetshospital i færd med at udvikle redskaber til at inddrage patienterne mere systematisk. Projektet er støttet af TrygFonden.

Rart at blive hørt

En af de patienter, der blev interviewet, var 64-årige Ilse Simonsen. Hun er kronisk astmapatient og har været tilknyttet afdelingen siden 1990. Ilse Simonsen var glad for at få muligheden for at fortælle om sine oplevelser som patient.

Jeg har tidligere følt mig overset. Jeg følte, at jeg kom og blev sendt af sted igen, men ikke at de forsøgte at få mig løftet ud af mit problem. Det var en stor ting for mig at få lov at fortælle, hvad der kunne forbedre min oplevelse som patient, siger hun.

Hun bad om mere information om ventetid og foreslog blandt andet, at der blev lavet en astmaskole, hvor patienterne kunne blive klædt bedre på til at forstå deres sygdom og få muligheden for at møde andre i samme situation.

Jeg foreslog også, at man havde et fast team på tre fagpersoner, som man kunne kom ind til, så man ikke skulle starte forfra hver gang hos en ny læge.

Lotte Bloch er overrasket over, hvor konkrete og enslydende tilbagemeldingerne fra patienterne var.

Det var nogle meget ens betragtninger, der kom fra patienterne. Og vi kunne hurtigt udpege, hvilke områder vi med fordel kunne ændre på forholdsvist hurtigt. For eksempel satte vi information om ventetid op i venteværelser til vores ambulatorium, fordi det var noget, patienterne ønskede at få besked om.

Efter interviewene er der også oprettet astmaskole for kroniske astmapatienter, en personlig samtale om individuel selvbehandlingsplan til brug i hjemmet, samt en personlig daglig information om årsag til ventetid.

Vi skal turde at spørge

De nye tiltag gavner ikke kun patienterne, men også afdelingen, der på sigt håber at få frigjort nogle ressourcer, fordi patienterne bliver mere selvhjulpne. Målet er at implementere de nye tiltag for alle astmapatienter efter sommerferien og udvide metoden til andre patientgrupper.

Lotte Blochs råd til andre afdelinger er da også at begynde dialogen med patienterne. Og det kan kun gå for langsomt.

Gå ud og spørg brugerne. Alle kan gøre det. Tør det. Også når det er noget, vi ikke er glade for at høre. Vi fik mange roser, men vi skal også turde tage det negative til os.

Læs mere om Det Brugerinddragende Hospital her.