Brugererfaringer er en vigtig ressource

Nyhed
none

I et pilotprojekt i Region Hovedstaden fungerer tidligere patienter som mentorer på psykiatriske afdelinger, der støtter de indlagte. Danske Patienter og ViBIS er glade for tiltaget.

I Region Hovedstadens Psykiatri har man lavet et pilotprojekt, hvor seks tidligere indlagte patienter fungerer som mentorer for andre patienter. Dette skal være med til at øge brugerinddragelsen i psykiatrien.

Patienter, som selv har været indlagt, har en unik viden og erfaring om sygdomsforløbet. Det gælder blandt andet oplevelsen af tvang på egen krop og erfaringer med bivirkninger af medicin. Derfor er det vigtigt, at patienternes viden bliver sat i spil.

Der ligger et kæmpe potentiale i at udnytte den ressource, der ligger i patienternes viden. Som det er i dag, så ser vi i høj grad, at der bliver talt til patienterne – men der bliver ikke rigtig talt med patienterne, siger projektleder Alexandra Jönsson fra ViBIS.

Også personalet kan lære af mentorerne

Mentorerne skal hjælpe nuværende patienter ved at dele ud af deres erfaringer. Indlagte patienter kan drage nytte af andre tidligere patienters erfaringer i form af forberedelse på, hvad der kan vente dem i deres egne forløb.

Men det er også vigtigt, at personalet i psykiatrien lærer af de nye mentorer. Mentorerne ved, hvordan patienterne oplever den behandling, de får – og de kan de sundhedsprofessionelle lære meget af.

Vi er bagud med brugerinddragelse i Danmark

På trods af tiltag som det nye pilotprojekt, er der dog stadig lang vej, før brugerinddragelsen kommer til at fungere i sundhedsvæsenet. Det skyldes blandt andet, at der mangler klarhed over kravene til inddragelse.

De sundhedsprofessionelle rundt omkring på hospitalerne vil rigtig gerne inddrage, men der mangler nogle klare retningslinjer og nogle lidt mere velformulerede initiativer. Det spirer rundt omkring, men vi er endnu ikke i mål, siger Alexandra Jönsson.