Patienter indlægger sig selv

Nyhed

Brugerstyrede indlæggelser er en effektiv form for brugerstyret kontakt i psykiatrien. Her får psykiatriske patienter mulighed for selv at indlægge sig, når de har behov for det.

Helt konkret bliver der stillet nogle tomme senge til rådighed, som patienter, der er med i aftalen om de brugerstyrede indlæggelser, kan benytte sig af, når de har behov for ro, kontrol eller struktur.

Patienterne ringer på eget initiativ til afdelingen og hører om der er en ledig seng og kan derefter indlægge sig selv uden, at afdelingens personale stiller tvivls- eller behovsspørgsmål.

Tilfredshed over hele linjen

Hos distriktspsykiatrisk center i Jæren i Norge (DPC) har man siden februar 2009 tilbudt brugerstyrede indlæggelser til patienter med alvorlige psykiske lidelser. Her har det fungeret så godt, at løsningen er blevet fast implementeret, og både personale og patienter er yderst tilfredse med tilbuddet.

Jeg føler, at jeg har mere kontrol. Det giver tryghed at vide, at tilbuddet findes. Jeg stoler mere på personalet. Det er trygt at komme ind. Jeg tager færre stoffer og har lært mig mestringsstrategier. Jeg slipper for at køre mig selv så langt ned, som jeg har gjort tidligere, hvor jeg blev knust i fortvivlelse, siger en psykiatrisk patient, der har benyttet sig af tilbuddet I Norge, til interesseorganisationen Mental Helse.

Formålet med projektet er at give patienterne en oplevelse af øget styring over eget liv og gå fra brugermedvirkning til reel brugerstyring.

Afliver den evige myte

Det er en myte, at patienter som bliver indlagt, ikke vil lade sig udskrive.

Patienterne ønsker ikke at blive længere, end de trænger til, og det har vi bevist med disse brugerstyrede pladser. Af de fem døgn, som patienterne har til rådighed, benytter patienterne oftest et enkelt døgn, siger afdelingsleder Bård Bakke fra DPC.

Efter de brugerstyrede indlæggelser er kommet til, er der sket en halvering af indlæggelser set på årlig basis, selv om antallet af indlæggelser er steget. Derudover er antallet af tvangsindlæggelser blevet reduceret markant med to tredjedele.

Evaluering af indlæggelserne

Cheflæge Stig Heskestad og forsknings- og oplæringsleder Margrete Tytlandsvik, som begge er fra DPC, har foretaget et kvalitativt studie over to år af de brugerstyrede indlæggelser.

Alle involverede parter har vurderet tilbuddet som positivt blandt andet i forhold til tilgængelighed, brugerstyring og autonomi. Derudover har studiet vist, at personer med alvorlig psykisk sygdom faktisk er i stand til at indgå i et samarbejde.

Det er brugbart for patienten at få råd og vejledning fra afdelingen og godt at vide, at nogen tager over, når vi har lukket. Patienten fungerer meget bedre nu, og jeg tror, at patienten kan klare sig længere hjemme uden indlæggelse, fortæller en ansat i kommunehelsetjenesten til Mental Helse.

Derudover er der kommet en øget bevidsthed på afdelingen i forhold til at vurdere hver enkelt patient ud fra dennes behov og dermed give individuelle tilbud. Studiet viser også, at tilbuddet fører til et godt samarbejde mellem DPC, kommunehelsetjenesten og familien, som alle er vigtige aktører for patienterne i Norge, som har behov for hjælp.

Et andet positivt resultat er, at personalet er blevet mere bevidst om brugen af patientrettigheder, tvang og personens egne vurderinger, afslutter Bård Bakke.

Tilbuddet breder sig

Det er ikke kun i Jæren, at brugerstyrede indlæggelser bliver brugt til psykiatriske patienter. I Tromsø psykiatriske center har de ladet sig inspirere af projektet og sammen med deres patienter videreudviklet tilbuddet, som nu også er fast implementeret i Tromsø.

Mange andre steder har ladet sig inspirere, og i Danmark prøver man i løbet af 2013 kræfter med 20 senge fordelt mellem regionerne. Pengene til de danske projekter kommer fra satspuljemidlerne.

Man kan derfor kun glæde sig til at se evalueringen fra de danske psykiatriske afdelinger og til at se, om alle parter får en ligeså positiv oplevelse med de brugerstyrede indlæggelser, som man har haft det i Norge.

Sådan fungerer brugerstyrede indlæggelser
  • Patienten eller en pårørende ringer til afdelingen, hvor en ansvarlig vurderer forsvarlighed af denne type indlæggelser. Herefter bydes patienten velkommen uden tvivls- eller behovsspørgsmål.
  • Patienter med aftale, kan selv vurdere sit indlæggelsesbehov og tage kontakt med afdelingen for at indlægge sig selv.
  • Patienterne kan maksimalt være indlagt i fem døgn, og har derefter tre ugers karantæne, inden de igen kan benytte sig af tilbuddet.
  • Aftalen mellem patienten og afdelingen fornys årligt.
  • I aftalen indvilliger patienten i at samarbejde med personalet under indlæggelsen samt selv at sørge for transport til og fra afdelingen.
  • Der laves hverken ændringer i medicinering eller anden aftalt terapi/behandling, men indlæggelserne giver patienten hvile og fred, når de trænger til det.